Од Запада

Неће учествовати у борбама: Украјинци добили старе моделе авиона Ф-16

  • Извор: Агенције
  • 03.08.2024. 18:43

Украјина је посљедњег дана јула добила прве ловце Ф-16 које је обећао Запад.

Иако није било званичне потврде информација из Кијева, САД или ЕУ, Блумберг је цитирао сопствене изворе да је ријеч о „малом броју” авиона. Тајмс је касније објавио да је Украјина добила шест Ф-16.

Са посебним опрезом, Украјина покушава да сачува своје прве ловце Ф-16 добијене са Запада јер Русија има драстичну предност у ваздуху.

Послије мјесеци стрпљења, Украјинци су прије неколико дана од својих западних партнера добили прве борбене авионе Ф-16. Међутим, с обзиром на сва питања око ових авиона, стручњаци се питају да ли ће ови апарати заиста помоћи Украјини на бојном пољу.

Драма у Бањалуци: Жестока туча возача зауставила саобраћај

Драма у Бањалуци: Жестока туча возача зауставила саобраћај

С обзиром на недавни долазак првих ловаца Ф-16 на украјинско тло, бројни стручњаци сматрају да украјински ловци западне производње неће значајно промијенити ратну равнотежу.

Кијев ће их примити у малом броју, док украјински пилоти нису прошли тако добру обуку да би стекли неопходно искуство у њиховом коришћењу слажу се стручњаци за војну авијацију.

Поред тога, наглашава се да ће украјински Ф-16 обављати само одбрамбене мисије изнад украјинске територије и да се не очекује да ће учествовати у ваздухопловним борбама са надмоћнијим руским ловцима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:55 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:25 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:25 Филм

    ''''Филм

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм