Od Zapada

Neće učestvovati u borbama: Ukrajinci dobili stare modele aviona F-16

  • Izvor: Agencije
  • 03.08.2024. 18:43

Ukrajina je posljednjeg dana jula dobila prve lovce F-16 koje je obećao Zapad.

Iako nije bilo zvanične potvrde informacija iz Kijeva, SAD ili ЕU, Blumberg je citirao sopstvene izvore da je riječ o „malom broju” aviona. Tajms je kasnije objavio da je Ukrajina dobila šest F-16.

Sa posebnim oprezom, Ukrajina pokušava da sačuva svoje prve lovce F-16 dobijene sa Zapada jer Rusija ima drastičnu prednost u vazduhu.

Poslije mjeseci strpljenja, Ukrajinci su prije nekoliko dana od svojih zapadnih partnera dobili prve borbene avione F-16. Međutim, s obzirom na sva pitanja oko ovih aviona, stručnjaci se pitaju da li će ovi aparati zaista pomoći Ukrajini na bojnom polju.

Drama u Banjaluci: Žestoka tuča vozača zaustavila saobraćaj

Drama u Banjaluci: Žestoka tuča vozača zaustavila saobraćaj

S obzirom na nedavni dolazak prvih lovaca F-16 na ukrajinsko tlo, brojni stručnjaci smatraju da ukrajinski lovci zapadne proizvodnje neće značajno promijeniti ratnu ravnotežu.

Kijev će ih primiti u malom broju, dok ukrajinski piloti nisu prošli tako dobru obuku da bi stekli neophodno iskustvo u njihovom korišćenju slažu se stručnjaci za vojnu avijaciju.

Pored toga, naglašava se da će ukrajinski F-16 obavljati samo odbrambene misije iznad ukrajinske teritorije i da se ne očekuje da će učestvovati u vazduhoplovnim borbama sa nadmoćnijim ruskim lovcima.

Pratite nas i putem Vibera