Евакуација становника

Небо над Атином се замрачило: Букти велики пожар, распламсао се пламен висине 25 метара!

  • 12.08.2024. 08:26

Пожар који је у недјељу избио на сјевероистоку Атике, 35 километара од Атине, и даље бијесни, а ватрогасци су током ноћи безуспјешно покушавали да обуздају ватрену стихију.

Дужина ватреног фронта је 20 километара, а становници локалних насеља добили су упозорење да се спреме на евакуацију, пише "Катимерини".

Гашење пожара отежава вјетар, чије се јачање очекује у наредним сатима.

Грчка полиција (ЕЛАС) апеловала је на грађане да избјегавају свако кретање према подручјима захваћеним пожарима и да се, ради властите безбједности, придржавају издатих упутстава за евакуацију подручја.

Такође, на грађане је апеловано да омогуће несметано кретање ватрогасних возила.

Осим насеља, због пожара су евакуисане Дјечја и Војна болница у мјесту Пантели. У пожару је учествовало пет хеликоптера, а евакуисани су и манастир Агиос Ефраим у области Анатолија, као и манастир Пентели.

У општини Дионис изгорјело је неколико резиденција, а мало прије зоре становницима насеља Неа пантелија наређено је да се евакуишу.

У гашењу пожара учествује око 1.000 ватрогасаца, што професионалних, што добровољних, као и мјештани, као и око 35 летјелица, пише портал "Товима".

У Центру за мобилне операције ОЛИМПОС, који је постављен у Капандритију, током цијеле ноћи био је присутан регионални гувернер Атике Никос Хардалиас, који је истакао да регион Атика остаје у пуној приправности ради заштите грађана и да је од првог тренутка избијања пожара у Варнавасу на терену био механизам Цивилне заштите, са свим својим људством и средствима који су помогли, гдје год и кад год се то затражи, "одмах и ефикасно".

Пожар, који је избио у недјељу око 15 часова брзо је напредовао ка језеру Маратон, важном резервоару који снабдијева Атину водом, рекао је пуковник Василис Ватракојанис, портпарол ватрогасне службе.

Број оштећених кућа још увијек није познат.

Ватракојанис је рекао да су вјетрови достизали снагу олује у области пожара, а пламен је био виши од 25 метара. Небо изнад Атине замрачило се од густог дима, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)