Еvakuacija stanovnika

Nebo nad Atinom se zamračilo: Bukti veliki požar, rasplamsao se plamen visine 25 metara!

  • 12.08.2024. 08:26

Požar koji je u nedjelju izbio na sjeveroistoku Atike, 35 kilometara od Atine, i dalje bijesni, a vatrogasci su tokom noći bezuspješno pokušavali da obuzdaju vatrenu stihiju.

Dužina vatrenog fronta je 20 kilometara, a stanovnici lokalnih naselja dobili su upozorenje da se spreme na evakuaciju, piše "Katimerini".

Gašenje požara otežava vjetar, čije se jačanje očekuje u narednim satima.

Grčka policija (ЕLAS) apelovala je na građane da izbjegavaju svako kretanje prema područjima zahvaćenim požarima i da se, radi vlastite bezbjednosti, pridržavaju izdatih uputstava za evakuaciju područja.

Takođe, na građane je apelovano da omoguće nesmetano kretanje vatrogasnih vozila.

Osim naselja, zbog požara su evakuisane Dječja i Vojna bolnica u mjestu Panteli. U požaru je učestvovalo pet helikoptera, a evakuisani su i manastir Agios Еfraim u oblasti Anatolija, kao i manastir Penteli.

U opštini Dionis izgorjelo je nekoliko rezidencija, a malo prije zore stanovnicima naselja Nea pantelija naređeno je da se evakuišu.

U gašenju požara učestvuje oko 1.000 vatrogasaca, što profesionalnih, što dobrovoljnih, kao i mještani, kao i oko 35 letjelica, piše portal "Tovima".

U Centru za mobilne operacije OLIMPOS, koji je postavljen u Kapandritiju, tokom cijele noći bio je prisutan regionalni guverner Atike Nikos Hardalias, koji je istakao da region Atika ostaje u punoj pripravnosti radi zaštite građana i da je od prvog trenutka izbijanja požara u Varnavasu na terenu bio mehanizam Civilne zaštite, sa svim svojim ljudstvom i sredstvima koji su pomogli, gdje god i kad god se to zatraži, "odmah i efikasno".

Požar, koji je izbio u nedjelju oko 15 časova brzo je napredovao ka jezeru Maraton, važnom rezervoaru koji snabdijeva Atinu vodom, rekao je pukovnik Vasilis Vatrakojanis, portparol vatrogasne službe.

Broj oštećenih kuća još uvijek nije poznat.

Vatrakojanis je rekao da su vjetrovi dostizali snagu oluje u oblasti požara, a plamen je bio viši od 25 metara. Nebo iznad Atine zamračilo se od gustog dima, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: