Zabrinutost

Naučnici upozoravaju: U Italji moguće još jedno sušno ljeto

  • Извор: СРНА
  • 20.02.2023. 14:49

Višesedmično suvo zimsko vrijeme izazvalo je zabrinutost da bi Italija mogla da se suoči sa još jednom sušom poslije vanredne situacije prošlog ljeta, pošto je na Alpama palo manje od polovine uobičajenih snježnih padavina, upozoravaju naučnici i ekološke grupe.

Upozorenje dolazi pošto se Venecija, gdje su poplave obično glavna briga, suočava sa neobično niskim vodostajem koji onemogućava navigaciju gondolama, vodenim taksijima i ambulantnim vozilima nekim od njenih poznatih kanala.

Za probleme u Veneciji krivi se kombinacija faktora - nedostatak kiše, sistem visokog pritiska, pun Mjesec i morske struje.

U italijanskim rijekama i jezerima zabilježen je ozbiljan nedostatak vode, saopštila je danas ekološka grupa "Legambiente", sa pažnjom usmjerenom na sjever zemlje.

Po, najduža italijanska rijeka koja teče od Alpa na sjeverozapadu do Jadrana, ima 61 odsto manje vode nego inače u ovo doba godine, dodaje se u saopštenju.

Italija je u julu proglasila vanredno stanje za područja oko rijeke Po, koja čine otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji i koja su pretrpjela najgoru sušu u posljednjih 70 godina.

"Nalazimo se u situaciji deficita vode koji se povećava od zime 2020/21. godine", rekao je stručnjak za klimu Masimilijano Paski iz italijanskog naučno-istraživačkog instituta CNR.

On je rekao da je Italiji potrebno 50 dana kiše, a prenio je list "Korijere dela sera".

Voda u jezeru Garda, u sjevernoj Italiji, pala je na rekordno nizak nivo, što je omogućilo da se do malog ostrva San Bjađo na jezeru može doći kopnom, preko otkrivene staze.

Anticiklon dominira vremenom u zapadnoj Evropi već 15 dana, donoseći blagu temperaturu koja se uobičajeno bilježi u kasno proljeće.

Najnovije vremenske prognoze ipak ukazuju na dolazak prijeko potrebnih padavina i snijega na Alpama u narednim danima.

Тагови: