Огласила се СЗО

Напади на болницу Ал Шифа у Гази, изгубљен сваки контакт

  • Извор: Агенције
  • 12.11.2023. 08:10

Тридесет седми дан сукоба Израела и Хамаса. Свјетска здравствена организација објавила је да је усљед застрашујућих, поновљених израелских напада на болницу Ал Шифа у Појасу Газе, изгубљен сваки контакт са том здравственом установом.

Свјетска здравствена организација објавила је на платформи Икс да је усљед застрашујућих, поновљених израелских напада на болницу Ал Шифа у Појасу Газе, изгубљен сваки контакт са том здравственом установом.

У најновијим извештајима са попришта сукоба у Појасу Газе, наведемо је да је болница опкољена израелским тенковима, као и да су неки од оних који су покушали да побегну били изложени израелској ватри у којој су рањени или убијени.

- СЗО изражава озбиљну забринутост за безбједност здравствених радника, стотине болесних и повријеђених пацијената, укључујући бебе на апаратима за одржавање живота и расељене особе које су нашле склониште у болници - наводи СЗО.

Због квара на топловодној мрежи, неколико бањалучких улица без гријања

Због квара на топловодној мрежи, неколико бањалучких улица без гријања

Поновила је позив на хитан хуманитарни прекид ватре у Гази као једини начин да се спасу животи и смањи ужасан ниво патње.

СЗО позива и на континуирану, уредну, несметану и безбједну медицинску евакуацију критично повријеђених и болесних пацијената и поручује да сви таоци морају добити одговарајућу медицинску његу и бити безусловно пуштени на слободу.

Особље запослено у овој болници, највећој у Гази, саопштило је да су пацијенти и избјеглице заробљени у ужасним условима док у оближњим улицама бјесне тешке борбе, а хирург болнице Ал Шифа рекао је за Би-Би-Си да је болница остала без воде, хране и струје.

Израел је саопштио да се сукобио са Хамасом у близини болнице, али да није отварана ватра на болничку зграду.

Након што су љекари болнице Ал Шифа саопштили да су двије бебе преминуле, а да је 37 у животној опасности, израелске снаге су обећале да ће помоћи да се бебе данас евакуишу у "сигурнију болницу".

Би-Би-Сију су послате слике најмање 20 новорођених беба које се налазе на одељењу хирургије у Ал Шифи, уз упозорење љекара да су новорођенчад животно угрожена с обзиром да је јединица неонаталне интензивне неге престала да ради због недостатка струје.

Пратите нас и путем Вибера