Oglasila se SZO

Napadi na bolnicu Al Šifa u Gazi, izgubljen svaki kontakt

  • Izvor: Agencije
  • 12.11.2023. 08:10

Trideset sedmi dan sukoba Izraela i Hamasa. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je usljed zastrašujućih, ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Al Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je na platformi Iks da je usljed zastrašujućih, ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Al Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom.

U najnovijim izveštajima sa poprišta sukoba u Pojasu Gaze, navedemo je da je bolnica opkoljena izraelskim tenkovima, kao i da su neki od onih koji su pokušali da pobegnu bili izloženi izraelskoj vatri u kojoj su ranjeni ili ubijeni.

- SZO izražava ozbiljnu zabrinutost za bezbjednost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i povrijeđenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su našle sklonište u bolnici - navodi SZO.

Zbog kvara na toplovodnoj mreži, nekoliko banjalučkih ulica bez grijanja

Zbog kvara na toplovodnoj mreži, nekoliko banjalučkih ulica bez grijanja

Ponovila je poziv na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi kao jedini način da se spasu životi i smanji užasan nivo patnje.

SZO poziva i na kontinuiranu, urednu, nesmetanu i bezbjednu medicinsku evakuaciju kritično povrijeđenih i bolesnih pacijenata i poručuje da svi taoci moraju dobiti odgovarajuću medicinsku njegu i biti bezuslovno pušteni na slobodu.

Osoblje zaposleno u ovoj bolnici, najvećoj u Gazi, saopštilo je da su pacijenti i izbjeglice zarobljeni u užasnim uslovima dok u obližnjim ulicama bjesne teške borbe, a hirurg bolnice Al Šifa rekao je za Bi-Bi-Si da je bolnica ostala bez vode, hrane i struje.

Izrael je saopštio da se sukobio sa Hamasom u blizini bolnice, ali da nije otvarana vatra na bolničku zgradu.

Nakon što su ljekari bolnice Al Šifa saopštili da su dvije bebe preminule, a da je 37 u životnoj opasnosti, izraelske snage su obećale da će pomoći da se bebe danas evakuišu u "sigurniju bolnicu".

Bi-Bi-Siju su poslate slike najmanje 20 novorođenih beba koje se nalaze na odeljenju hirurgije u Al Šifi, uz upozorenje ljekara da su novorođenčad životno ugrožena s obzirom da je jedinica neonatalne intenzivne nege prestala da radi zbog nedostatka struje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.