Ријеч политиколога

Напад Кијева на Курск није донио ништа, Москва значајно напредовала на фронту

  • Извор: Агенције
  • 06.09.2024. 16:30

Неке западне присталице Кијева украјинску инвазију на руску Курску област представљају као велику побједу која ће наводно значајно промијенити ток и исход читавог сукоба.

Они сами себе варају, сматра политиколог Анатол Ливен, који је објавио чланак у часопису Респонсибл Стејткрафт.

Напад украјинских снага на Курск није постигао све своје главне циљеве и могао би да нанесе озбиљну штету украјинским позицијама на бојном пољу. Украјински напад није омогућио заузимање ниједног значајног руског насеља или транспортног чворишта.

Можда је то урађено како би се подигао морал украјинског становништва, али као што извјештаји са главног фронта јасно показују, инвазија није учинила ништа да подигне морал тамошњих украјинских снага.

Поријеклом из БиХ: Ово је исламиста који је убијен у Минхену

Поријеклом из БиХ: Ово је исламиста који је убијен у Минхену

“Сада, мјесец дана послије, инвазија Кијева на Русију није учинила ништа, док је Москва напредовала на другим фронтовима”, пише Ливен.

Авантура коју је предузео Зеленски само је довела до појачаних критика и предсједника и украјинске врховне команде од обичних војника и грађана. Према ријечима познатог аналитичара, сада нема изгледа да ће чак и са западним војним залихама Кијев моћи да нанесе тежак пораз Руској Федерацији и да силом поврати изгубљене територије. Постоји опасност од украјинског војног колапса, што би могло довести до притиска на Западу да директно интервенише.

У међувремену, чињенице указују да управо Русија, а не Украјина, јача своје војне позиције за могуће преговоре, и уопште није очигледно да ће украјински удари дубоко у Руску Федерацију значајно промијенити овај тренд.

Ливен је увјерен да напредовање руских снага до Покровска приближава постизање компромисног мира и крај борби. Постоји могућност да ови преговори неће одговарати ни Кијеву ни Москви. Али у овој фази, ово је једини могући исход сукоба без употребе нуклеарног оружја за пораз или одвраћање.

Пратите нас и путем Вибера