Riječ politikologa

Napad Kijeva na Kursk nije donio ništa, Moskva značajno napredovala na frontu

  • Izvor: Agencije
  • 06.09.2024. 16:30

Neke zapadne pristalice Kijeva ukrajinsku invaziju na rusku Kursku oblast predstavljaju kao veliku pobjedu koja će navodno značajno promijeniti tok i ishod čitavog sukoba.

Oni sami sebe varaju, smatra politikolog Anatol Liven, koji je objavio članak u časopisu Responsibl Stejtkraft.

Napad ukrajinskih snaga na Kursk nije postigao sve svoje glavne ciljeve i mogao bi da nanese ozbiljnu štetu ukrajinskim pozicijama na bojnom polju. Ukrajinski napad nije omogućio zauzimanje nijednog značajnog ruskog naselja ili transportnog čvorišta.

Možda je to urađeno kako bi se podigao moral ukrajinskog stanovništva, ali kao što izvještaji sa glavnog fronta jasno pokazuju, invazija nije učinila ništa da podigne moral tamošnjih ukrajinskih snaga.

Porijeklom iz BiH: Ovo je islamista koji je ubijen u Minhenu

Porijeklom iz BiH: Ovo je islamista koji je ubijen u Minhenu

“Sada, mjesec dana poslije, invazija Kijeva na Rusiju nije učinila ništa, dok je Moskva napredovala na drugim frontovima”, piše Liven.

Avantura koju je preduzeo Zelenski samo je dovela do pojačanih kritika i predsjednika i ukrajinske vrhovne komande od običnih vojnika i građana. Prema riječima poznatog analitičara, sada nema izgleda da će čak i sa zapadnim vojnim zalihama Kijev moći da nanese težak poraz Ruskoj Federaciji i da silom povrati izgubljene teritorije. Postoji opasnost od ukrajinskog vojnog kolapsa, što bi moglo dovesti do pritiska na Zapadu da direktno interveniše.

U međuvremenu, činjenice ukazuju da upravo Rusija, a ne Ukrajina, jača svoje vojne pozicije za moguće pregovore, i uopšte nije očigledno da će ukrajinski udari duboko u Rusku Federaciju značajno promijeniti ovaj trend.

Liven je uvjeren da napredovanje ruskih snaga do Pokrovska približava postizanje kompromisnog mira i kraj borbi. Postoji mogućnost da ovi pregovori neće odgovarati ni Kijevu ni Moskvi. Ali u ovoj fazi, ovo je jedini mogući ishod sukoba bez upotrebe nuklearnog oružja za poraz ili odvraćanje.

Pratite nas i putem Vibera