Америка врши дипломатски притисак

Напад Ирана на Израел неизбјежан

  • Извор: Телеграф
  • 06.08.2024. 11:10

Док се Блиски исток спрема за могуће ескалације непријатељстава, дипломате у Стејт департменту покушавају да окупе савезнике и партнере како би извршили притисак на Техеран да ограничи обим своје одмазде против Израела, што амерички званичници сада сматрају неизбјежним, пише АБЦ Њуз.

Током недјељног разговора са министрима спољних послова Г7 у недјељу, амерички државни секретар Ентони Блинкен је рекао својим колегама да би одговор Ирана и Хезболаха на недавне ликвидације високог званичника либанске милитантне групе и врховног политичког лидера Хамаса могао да почне у наредних 24 до 48 сати, према ријечима два званичника упознатих са ситуацијом.

Међутим, додали су да САД немају јасну слику о иранском плану и да би напад могао да се деси и ван тог временског оквира.

Фуад Шукр, командант Хезболаха, и Исмаил Ханије, врховни политички лидер Хамаса, убијени су прошле недјеље у одвојеним инцидентима. Израел је преузео одговорност за напад који је убио Шукра, али не и за напад у Техерану у ком је убијен Ханије, а за шта Иран криви Израел.

Званичници су рекли да је главни циљ недјељног позива, који је организован на захтјев САД, био да се подстакну земље Г7 да искористе било коју тактику која им је на располагању како би притиснуле Иран и Хезболах да ограниче обим било којег напада – смањујући могућност да се преоптерете израелске ваздушне одбрамбене мреже и изазове масовна штета која би могла да доведе до свеобухватног регионалног рата.

У понедјељак, предсједник САД Џо Бајден и Блинкен су такође наставили са позивима, при чему је Бајден разговарао са јорданским краљем Абдулахом II, а Блинкен са својим колегама из Катара и Египта, према саопштењима Бијеле куће и Стејт департмента.

"Један од циљева наших ангажмана је да подстакнемо земље да пренесу поруке Ирану и да јасно ставе до знања да није у њиховом интересу да ескалирају овај конфликт, да није у њиховом интересу да покрену још један напад на Израел", рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Након незапамћеног иранског напада дроновима и ракетама на Израел у априлу, званичници су процијенили да је Техеран показао интересовање да не пређе границу – лансирајући на Израел масивну салву директно која је могла да изазове велику ескалацију ако би ПВО заказала, али је такође унапред приказао детаље свог плана напада и касније прогласио да је питање "затворено" без изазивања велике штете или губитака живота.

САД такође покушавају да окупе сличну коалицију за подршку Израелу као што су то учиниле прије априлског напада, али америчке дипломате се сада суочавају са већим изазовом јер многи међународни партнери виде неке поступке израелског премијера Бењамина Нетанијахуа – посебно убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Ирану – као непотребно провокативне, према речима двојице званичника упознатих са ситуацијом.

Ипак, Милер је инсистирао да су званичници земаља са којима је Блинкен разговарао уједињени у свом чврстом противљењу било каквом одговору из Ирана.

"Јединствен став је да Иран не треба да предузима даље акције. То је оно што стално слушамо, да акција само подиже тензије, повећава ризик да се сукоб прошири и измакне контроли", рекао је Милер.

Блинкен је такође нагласио у позиву са Г7 да земље треба да подстичу уздржаност Израела након акције Ирана и Хезболаха, и да наставе да раде на постизању прекида ватре и договора о ослобађању талаца у Гази, према ријечима званичника.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.