Amerika vrši diplomatski pritisak

Napad Irana na Izrael neizbježan

  • Izvor: Telegraf
  • 06.08.2024. 11:10

Dok se Bliski istok sprema za moguće eskalacije neprijateljstava, diplomate u Stejt departmentu pokušavaju da okupe saveznike i partnere kako bi izvršili pritisak na Teheran da ograniči obim svoje odmazde protiv Izraela, što američki zvaničnici sada smatraju neizbježnim, piše ABC Njuz.

Tokom nedjeljnog razgovora sa ministrima spoljnih poslova G7 u nedjelju, američki državni sekretar Еntoni Blinken je rekao svojim kolegama da bi odgovor Irana i Hezbolaha na nedavne likvidacije visokog zvaničnika libanske militantne grupe i vrhovnog političkog lidera Hamasa mogao da počne u narednih 24 do 48 sati, prema riječima dva zvaničnika upoznatih sa situacijom.

Međutim, dodali su da SAD nemaju jasnu sliku o iranskom planu i da bi napad mogao da se desi i van tog vremenskog okvira.

Fuad Šukr, komandant Hezbolaha, i Ismail Hanije, vrhovni politički lider Hamasa, ubijeni su prošle nedjelje u odvojenim incidentima. Izrael je preuzeo odgovornost za napad koji je ubio Šukra, ali ne i za napad u Teheranu u kom je ubijen Hanije, a za šta Iran krivi Izrael.

Zvaničnici su rekli da je glavni cilj nedjeljnog poziva, koji je organizovan na zahtjev SAD, bio da se podstaknu zemlje G7 da iskoriste bilo koju taktiku koja im je na raspolaganju kako bi pritisnule Iran i Hezbolah da ograniče obim bilo kojeg napada – smanjujući mogućnost da se preopterete izraelske vazdušne odbrambene mreže i izazove masovna šteta koja bi mogla da dovede do sveobuhvatnog regionalnog rata.

U ponedjeljak, predsjednik SAD Džo Bajden i Blinken su takođe nastavili sa pozivima, pri čemu je Bajden razgovarao sa jordanskim kraljem Abdulahom II, a Blinken sa svojim kolegama iz Katara i Еgipta, prema saopštenjima Bijele kuće i Stejt departmenta.

"Jedan od ciljeva naših angažmana je da podstaknemo zemlje da prenesu poruke Iranu i da jasno stave do znanja da nije u njihovom interesu da eskaliraju ovaj konflikt, da nije u njihovom interesu da pokrenu još jedan napad na Izrael", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Nakon nezapamćenog iranskog napada dronovima i raketama na Izrael u aprilu, zvaničnici su procijenili da je Teheran pokazao interesovanje da ne pređe granicu – lansirajući na Izrael masivnu salvu direktno koja je mogla da izazove veliku eskalaciju ako bi PVO zakazala, ali je takođe unapred prikazao detalje svog plana napada i kasnije proglasio da je pitanje "zatvoreno" bez izazivanja velike štete ili gubitaka života.

SAD takođe pokušavaju da okupe sličnu koaliciju za podršku Izraelu kao što su to učinile prije aprilskog napada, ali američke diplomate se sada suočavaju sa većim izazovom jer mnogi međunarodni partneri vide neke postupke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua – posebno ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu – kao nepotrebno provokativne, prema rečima dvojice zvaničnika upoznatih sa situacijom.

Ipak, Miler je insistirao da su zvaničnici zemalja sa kojima je Blinken razgovarao ujedinjeni u svom čvrstom protivljenju bilo kakvom odgovoru iz Irana.

"Jedinstven stav je da Iran ne treba da preduzima dalje akcije. To je ono što stalno slušamo, da akcija samo podiže tenzije, povećava rizik da se sukob proširi i izmakne kontroli", rekao je Miler.

Blinken je takođe naglasio u pozivu sa G7 da zemlje treba da podstiču uzdržanost Izraela nakon akcije Irana i Hezbolaha, i da nastave da rade na postizanju prekida vatre i dogovora o oslobađanju talaca u Gazi, prema riječima zvaničnika.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.