Ухапшено седам особа

''Најозбиљнији случај угрожавања безбједности'': Израел разбио шпијунски ланац

  • Извор: СРНА
  • 21.10.2024. 16:27

Израелске безбједносне службе разбиле су шпијунски ланац који је прикупљао информације у име иранских обавјештајних служби у најновијем покушају Техерана да регрутује Израелце за шпијунажу, саопштили су служба безбједности Шин бет и полиција.

У заједничком саопштењу наводи се да је седам Израелаца са сјевера Израела, укључујући лучки град Хаифу, ухапшено након што је истрагом утврђено да су прикупљали обавјештајне податке о израелским војним базама и енергетској и лучкој инфраструктури.

Израелска полиција је саопштила да је ово вјероватно најозбиљнији случај угрожавања безбједности које је Израел икада видео.

"Процјена је да је активност чланова овог ланца угрозила безбједност државе", рекао је неименовани високи извор из службе безбједности Шин Бет.

Осумњиченима, међу којима су и два малољетника, двојица агената из иранске обавјештајне службе су задала задатак да прикупе информације у војним базама широм земље.

Циљеви су укључивали електрану у сјеверном граду Хадера, војне базе са нагласком на ваздухопловство и морнарицу, као и израелске луке и батерије противваздушне одбране "Гвоздена купола".

Осумњичени су радили у замјену за стотине хиљада долара, од којих је дио обрађен помоћу криптовалуте.

"Агенти су прикупљали информације и цјелокупан материјал пребацивали иранским агентима", рекао је високи неименовани извор израелске службе безбједности.

У саопштењу израелске полиције наводи се да су осумњичени дјеловали из похлепе за новцем "и тиме повриједили државу Израел и њене грађане".

Очекује се да ће наредних дана израелско тужилаштво доставити оптужницу.

У септембру су израелске безбједносне службе ухапсиле једног израелског држављанина због сумње да је умијешан у завјеру за убиство угледних људи, укључујући премијера.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм