Uhapšeno sedam osoba

''Najozbiljniji slučaj ugrožavanja bezbjednosti'': Izrael razbio špijunski lanac

  • Izvor: SRNA
  • 21.10.2024. 16:27

Izraelske bezbjednosne službe razbile su špijunski lanac koji je prikupljao informacije u ime iranskih obavještajnih službi u najnovijem pokušaju Teherana da regrutuje Izraelce za špijunažu, saopštili su služba bezbjednosti Šin bet i policija.

U zajedničkom saopštenju navodi se da je sedam Izraelaca sa sjevera Izraela, uključujući lučki grad Haifu, uhapšeno nakon što je istragom utvrđeno da su prikupljali obavještajne podatke o izraelskim vojnim bazama i energetskoj i lučkoj infrastrukturi.

Izraelska policija je saopštila da je ovo vjerovatno najozbiljniji slučaj ugrožavanja bezbjednosti koje je Izrael ikada video.

"Procjena je da je aktivnost članova ovog lanca ugrozila bezbjednost države", rekao je neimenovani visoki izvor iz službe bezbjednosti Šin Bet.

Osumnjičenima, među kojima su i dva maloljetnika, dvojica agenata iz iranske obavještajne službe su zadala zadatak da prikupe informacije u vojnim bazama širom zemlje.

Ciljevi su uključivali elektranu u sjevernom gradu Hadera, vojne baze sa naglaskom na vazduhoplovstvo i mornaricu, kao i izraelske luke i baterije protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola".

Osumnjičeni su radili u zamjenu za stotine hiljada dolara, od kojih je dio obrađen pomoću kriptovalute.

"Agenti su prikupljali informacije i cjelokupan materijal prebacivali iranskim agentima", rekao je visoki neimenovani izvor izraelske službe bezbjednosti.

U saopštenju izraelske policije navodi se da su osumnjičeni djelovali iz pohlepe za novcem "i time povrijedili državu Izrael i njene građane".

Očekuje se da će narednih dana izraelsko tužilaštvo dostaviti optužnicu.

U septembru su izraelske bezbjednosne službe uhapsile jednog izraelskog državljanina zbog sumnje da je umiješan u zavjeru za ubistvo uglednih ljudi, uključujući premijera.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: