Против владе

Најмање 150 мртвих: Студентски протести у Бангладешу постали смртоносни

  • Извор: Кликс
  • 24.07.2024. 07:24

Протести против владе изазвали су сукобе у Бангладешу широм земље између полиције и студената. Најмање 150 људи је убијено.

Један студент је рекао за Би-би-си да су демонстранти у главном граду Даки само хтјели да одрже миран скуп, али га је полиција "упропастила" нападом на њих док су се окупљали.

Студентски вођа који се сада опоравља у болници описао је како су му људи, који тврде да су полицајци, везали очи и мучили.

У међувремену, доктор хитне помоћи рекао је да су били "преплављени" пацијентима јер је на врхунцу сукоба доведено десетине младих људи са простријелним ранама.

Снаге сигурности оптужене су за прекомјерну силу, али влада је за немире, који су избили након што су уведене квоте за послове у влади, окривила политичке противнике. Већина њих је сада укинута по налозима Врховног суда.

Замрачење интернета широм земље од четвртка ограничило је проток информација у земљи, гдје хиљаде војника проводи полицијски сат. Ограничена повезаност обновљена је у уторак навече, а приоритет је дат компанијама као што су банке, технолошке фирме и медији.

Насиље је најозбиљнији изазов у посљедњих неколико година за Шеик Хасину (76), која је у јануару осигурала свој четврти узастопни премијерски мандат, на контроверзним изборима које су бојкотовале главне опозиционе странке у земљи.

Једна студенткиња на приватном универзитету БРАЦ рекла је за Би-би-си да се први пут придружила протестима у сриједу 17. јула, али је сљедећег дана сукоби с полицијом постали "заиста ужасни".

"Полиција је након 11:30 сати напала студенте бацајући сузавац. У том тренутку неколико ученика је покупило те сузавце и бацило их назад према полицајцима", тако је описала.

Она је рекла да је полиција касније почела да користи гумене метке и да је у једном тренутку заробила студенте у њиховом кампусу, чак их је спречила да тешко повријеђене одвезу у болницу.

Затим им је у поподневним сатима полиција наредила да оду.

"Тог дана смо само хтјели да одржимо миран скуп, али полиција је уништила читаво окружење прије него што смо успјели да урадимо било шта", рекла је.

Ствари су добиле још мрачнији заокрет 19. јула, дана када се догодила већина смртних случајева.

До 10:00, стотине демонстраната бориле су се с полицијом на Натун базару у близини Рампуре, недалеко од сигурног насеља у којем се налазе бројне амбасаде које су сада личиле на ратну зону.

Демонстранти су бацали цигле и камење на полицију која је одговорила ватром из пушки, сузавцем и звучним гранатама, док је ватра отворена и из хеликоптера.

Репортери Би-би-сија су видјели пожаре посвуда, спаљена и вандализована возила остављена на улици, барикаде - које су поставили полиција и демонстранти, демонтиране челичне путне баријере и поломљене гране разбацане по цести.

Могло се видјети да полиција тражи појачање и муницију која је брзо понестајала.

У то вријеме градске болнице су почеле примати велики број повријеђених, од којих су многи долазили пјешке натопљени крвљу.

Одјељења хитне помоћи су била преплављена јер су стотине пацијената преплавиле у кратком временском периоду.

"Тешко повријеђене пацијенте упутили смо у болницу Медицинског колеџа у Даки јер им овдје нисмо могли управљати“, рекао је један доктор који није желио да буде именован, рекавши да је већина жртава упуцана гуменим мецима.

Такође под условом да остане анониман, други доктор у владиној болници је неколико сати рекао да се чинило да сваки други минут дође неко повријеђен.

"У четвртак и петак већина пацијената је дошла са повредама из ватреног оружја. У четвртак смо обавили 30 операција у једној смјени од шест сати. Било је узнемирујуће чак и за искусног доктора... неки од мојих колега и ја смо били заиста нервозни што лијечимо толико повријеђених младих људи."

Ситуација се погоршала у петак увече када је влада прогласила полицијски сат широм земље и распоредила војску на улице.

Након насиља у петак, један од студентских вођа, Нахид Ислам, нестао је. Његов отац је рекао да је одведен из куће пријатеља у петак у поноћ и да се поново појавио више од 24 сата касније. Сам Нахид је потом описао како су га људи који су тврдили да су детективи покупили и одвели у собу у кући, испитивали и подвргавали физичком и психичком мучењу.

Каже да се онесвијестио и освијестио тек у недјељу рано ујутро, након чега је отишао кући и затражио болничко лијечење због крвних угрушака на оба рамена и лијевој нози. Као одговор на његове наводе, министар информисања Мухамед Али Арафат рекао је за Би-би-си да ће инцидент бити истражен, али да сумња на "саботажу" - да неко покушава дискредитирати полицију.

Неким студентима је пуцано у леђа док су бјежали од полицијске репресије.

Пратите нас и путем Вибера