Конго

Најмање 129 особа погинуло при покушају бијега из затвора

  • 03.09.2024. 14:02

Власти у Демократској Републици Конго (ДРК) саопштиле су да је најмање 129 особа погинуло док су покушавале побјећи из централног затвора Макала у главном граду Киншаси.

У саопштењу објављеном на X-u рано у уторак, министар унутрашњих послова Схабани Луко рекао је да су затвореници покушали бијег у понед‌јељак усред пожара који је захватио административне зграде укључујући болницу.

"Прелиминарни биланс је 129 мртвих, укључујући 24 од метака, након упозорења," рекао је Луко у саопштењу објављеном на X-u, додајући да је 59 особа повријеђено.

Рекао је да је "настала значајна материјална штета."

Луко је рекао да се састао с кризним тимом заједно с одбрамбеним и безбједносним службама, али да је мир поново успостављен.

Тренутно у њему борави између 14.000 и 15.000 затвореника, према службеним подацима. Већина њих су особе које чекају суђење, навела је Амнести интернешнал у свом најновијем извјештају о ДРК.

Затвор је претходно биљежио покушаје бијега, укључујући онај из 2017. године када је више од 4.000 затвореника побјегло из објекта након напада наоружаних мушкараца током ноћи.

Министар правде Констант Мутамба назвао је напад "премишљени чин саботаже" који је изведен како би се поткопали напори за побољшање услова у затворима, јавља Ал Џазира.

"Истражне радње су у току како би се идентификовали и строго казнили они који су организовали ове саботаже. Они ће добити оштар одговор," рекао је Мутамба.

Такође је најавио размјену затвореника из затвора и рекао да ће власти изградити нови затвор, међу осталим напорима да смање претрпаност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.