Kongo

Najmanje 129 osoba poginulo pri pokušaju bijega iz zatvora

  • 03.09.2024. 14:02

Vlasti u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) saopštile su da je najmanje 129 osoba poginulo dok su pokušavale pobjeći iz centralnog zatvora Makala u glavnom gradu Kinšasi.

U saopštenju objavljenom na X-u rano u utorak, ministar unutrašnjih poslova Shabani Luko rekao je da su zatvorenici pokušali bijeg u poned‌jeljak usred požara koji je zahvatio administrativne zgrade uključujući bolnicu.

"Preliminarni bilans je 129 mrtvih, uključujući 24 od metaka, nakon upozorenja," rekao je Luko u saopštenju objavljenom na X-u, dodajući da je 59 osoba povrijeđeno.

Rekao je da je "nastala značajna materijalna šteta."

Luko je rekao da se sastao s kriznim timom zajedno s odbrambenim i bezbjednosnim službama, ali da je mir ponovo uspostavljen.

Trenutno u njemu boravi između 14.000 i 15.000 zatvorenika, prema službenim podacima. Većina njih su osobe koje čekaju suđenje, navela je Amnesti internešnal u svom najnovijem izvještaju o DRK.

Zatvor je prethodno bilježio pokušaje bijega, uključujući onaj iz 2017. godine kada je više od 4.000 zatvorenika pobjeglo iz objekta nakon napada naoružanih muškaraca tokom noći.

Ministar pravde Konstant Mutamba nazvao je napad "premišljeni čin sabotaže" koji je izveden kako bi se potkopali napori za poboljšanje uslova u zatvorima, javlja Al Džazira.

"Istražne radnje su u toku kako bi se identifikovali i strogo kaznili oni koji su organizovali ove sabotaže. Oni će dobiti oštar odgovor," rekao je Mutamba.

Takođe je najavio razmjenu zatvorenika iz zatvora i rekao da će vlasti izgraditi novi zatvor, među ostalim naporima da smanje pretrpanost.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.