Насралахов рођак

Могући нови лидер Хезболаха: Ко је Хашем Сафи ел Дин

  • Извор: РТС
  • 29.09.2024. 08:06

Након што је Хезболах потврдио да је у израелским ваздушним нападима на Бејрут убијен њихов вођа Сајед Хасан Насралах, који је водио групу 32 године, пажња се помјерила на избор његовог насљедника.

Као могући нови лидер Хезболаха спомиње се Хашем Сафи ел Дин, Насралахов рођак, којег је амерички Стејт департмент 2017. године прогласио терористом.

Као начелник извршног вијећа, Хашем Сафи ел Дин надгледа политичке послове Хезболаха и такође је у Савјету за џихад, који управља војним операцијама групе.

Његов син је ожењен кћерком бившег команданта иранских снага Кудс, Касема Сулејманија, који је убијен 2020. у нападу америчких дронова у Багдаду.

Камионџија кријумчарио плин: Чека га астрономска казна

Камионџија кријумчарио плин: Чека га астрономска казна

Јеменски Хути и Хамас, изразили су жаљење због смрти вође Хезболаха и поручили да ће наставити да пружају подршку тој групи.

Огласио се и ирански вјерски лидер ајатолах Али Хамнеи и поручио да су све снаге отпора на Блиском истоку на страни Хезболаха. Он је послије вијести о ликвидацији Насралаха пребачен на безбједно мјесто.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, са друге стране, поручио је да Израел неће "стати док Хезболах не буде уништен".

За то вријеме, Израелска војска извела је нови талас ваздушних удара на јужна предграђа Бејрута након напада на командни центар покрета Хезболах. Погинуо је ирански генерал Абас Нилфорушан и високи члан "обавјештајне мреже" Хезболаха Хасан Халил Јасин.

Милионска инвестиција отвара нова радна мјеста у Лакташима

Милионска инвестиција отвара нова радна мјеста у Лакташима

Хути и Хезболах су у знак одмазде испалили око 90 ракета на централни Израел.

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да је убиство лидера либанске групе Хезболаха Хасана Насралаха "мјера правде за његове многобројне жртве" и да Сједињене Америчке Државе у потпуности подржавају право Израела да се брани од Ирана, државе која подржава групу. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)