Италијанска компанија

Милионска инвестиција отвара нова радна мјеста у Лакташима

  • Извор: Глас Српске
  • 29.09.2024. 07:59

Италијанска компанија "PMP Industries” која већ 18 година успјешно послује у Републици Српској, приводи крају изградњу фабрике за производњу дијелова за радне машине у пословној зони Александровац у Лакташима, гдје ће већ у идућој години посао добити стотињак радника.

Инвеститор који има погоне по цијелом свијету, од Кине, Индије, Малезије до централног сједишта у Италији, дошао је у Српску 2006. године и купио 50 одсто плус једну акцију тадашње фирме "Јелшинград” у Градишци, а потом постао и њен стоодстотни власник. Након успјешне приватизације "ПМП Јелшинград”, који ради варене конструкције, постала је респектабилна фирма призната на међународном тржишту.

Успјех фирме у Градишци и позитивно искуство у инвестирању у Српској били су довољан разлог да ова компанија поново улаже на нашем тржишту. Вриједност само прве фазе инвестиције која се реализује у Лакташима је око 60 милиона марака.

Потпуна обустава саобраћаја у Бањалуци

Потпуна обустава саобраћаја у Бањалуци

Генерални директор фирме "MP Drive Systems” која би требало да почне са радом већ крајем године Бранислав Бањац испричао је за "Глас Српске” да је идеја да се у фабрици у Александровцу праве дијелови радних машина као што су пумпе високог притиска, електропогони за електромашине и слично.

"Комплетна инвестиција је подијељена у неколико фаза. Реализујемо прву фазу, ријеч је о фабрици за производњу одливака. У току је изградња објекта површине око 20.000 квадрата. Инвестира се много у опрему и у току је инсталација постројења. Очекујемо да ћемо крајем године привести крају послове“, истакао је Бањац.

Након што објекат буде завршен, а постројења инсталирана, додао је, услиједиће тестирање опреме, затим тестна производња, а онда и повећање обима производње.

"Циљ нам је да у наредних пет година од почетка инвестиције покренемо и изградимо још једну фабрику од 11.000 квадрата која би служила за машинску обраду, док би у трећој фази радили монтажу тих производа, пумпи, редуктора и осталог“, појаснио је Бањац, наглашавајући да је ријеч о технолошки веома захтјевној инвестицији због чега је и потребно више година да прича буде заокружена.

Ураган протутњао Мексиком: Дјечак се удавио у ријеци

Ураган протутњао Мексиком: Дјечак се удавио у ријеци

Бањац додаје да би у првој фази требало да буде запослено 100 људи, с тим да ће се број запослених повећавати како буду завршавали једну по једну фазу пројекта.

"Све што радимо иде на инострано тржиште. Наша групација у Азији има фабрике које покривају источна тржишта, док европске фабрике углавном производе за европско и сјеверноамеричко тржиште“, рекао је Бањац и нагласио да имају добру сарадњу и на локалном и на републичком нивоу.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је за "Глас” да је ријеч о веома озбиљној компанији препознатој у свијету која је у многоме одавно престигла конкуренцију те да је част и задовољство да су одлучили да улажу баш у најмлађи град Српске.

"Ова инвестиција је од великог значаја за развој привреде и Лакташа и Српске. Такве компаније дају нам кредибилитет. Њихова одлучност даје нашој локалној администрацији бонитет“, истакао је Бојић.

Радна снага

Бранислав Бањац је казао да квалификоване радне снаге за погон у Лакташима нема.

"У фабрици у Градишци тренутно имамо 270 запослених и ни тамо на тржишту нисмо имали квалификовану радну снагу. Треба да запошљавамо људе и да их учимо ономе што треба да радимо. То је дугогодишњи процес који захтијева највише времена, да савладамо најсавременију свјетску технологију. Имамо одличну сарадњу са Техничком школом, одакле долази готово сав наш кадар. С обзиром на то да у Лакташима граде Средњошколски центар, већ договарамо будућу сарадњу“, рекао је Бањац и истакао да имају и изузетну сарадњу са машинским факултетима у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)