Њемачки канцелар

Медведев: Шолц и Макрон треба да се повуку из политике

  • Извор: СРНА
  • 10.06.2024. 16:08

Њемачки канцелар Олаф Шолц и француски предсједник Емануел Макрон требало би да се повуку из политике након што су њихове странке претрпјеле неуспјехе на изборима за Европски парламент, сматра бивши руски предсједник Дмитриј Медведев.

У објави на друштвеним мрежама Медведев је истакао да резултат избора указује да Шолца и Макрона "нико не поштује". Медведев је лош резултат на изборима повезао са "идиотском економском и миграционом политиком" Шолца и Макрона као и њиховом подршком Украјини "по цијену својих грађана".

"Вријеме је за пензију. На згариште историје!", рекао је Медведев, који тренутно обавља функцију замјеника предсједника Савјета безбједности Русије.

Политички савез Хришћанско-демократске уније и Хришћанско-социјалне уније освојио је највише гласова у Њемачкој на изборима за Европски парламент - 30 одсто, што им доноси 29 мандата.

Другопласирана је Алтернатива за Њемачку, која је освојила 15,9 одсто гласова, што јој доноси 15 мандата, док је СДП канцелара Олафа Шолца добио 13,9 одсто гласова, што је најгори резултат у претходних више од једног вијека.

Странка Препород, француског предсједника Емануела Макрона претрпјела је тежак пораз на европским изборима од крајње десне странке Национално окупљање Марин ле Пен.

Странка Национално окупљање освојила је око 32 одсто гласова, што је повећање за 10 одсто у односу на посљедње изборе за Европски парламент ​​2019. године, што је поставља као фаворита на предсједничким изборима 2027. године.

Макронов Препород освојио је 15,2 одсто гласова.

Пратите нас и путем Вибера