Njemački kancelar

Medvedev: Šolc i Makron treba da se povuku iz politike

  • Izvor: SRNA
  • 10.06.2024. 16:08

Njemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsjednik Еmanuel Makron trebalo bi da se povuku iz politike nakon što su njihove stranke pretrpjele neuspjehe na izborima za Еvropski parlament, smatra bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

U objavi na društvenim mrežama Medvedev je istakao da rezultat izbora ukazuje da Šolca i Makrona "niko ne poštuje". Medvedev je loš rezultat na izborima povezao sa "idiotskom ekonomskom i migracionom politikom" Šolca i Makrona kao i njihovom podrškom Ukrajini "po cijenu svojih građana".

"Vrijeme je za penziju. Na zgarište istorije!", rekao je Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamjenika predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije.

Politički savez Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije osvojio je najviše glasova u Njemačkoj na izborima za Еvropski parlament - 30 odsto, što im donosi 29 mandata.

Drugoplasirana je Alternativa za Njemačku, koja je osvojila 15,9 odsto glasova, što joj donosi 15 mandata, dok je SDP kancelara Olafa Šolca dobio 13,9 odsto glasova, što je najgori rezultat u prethodnih više od jednog vijeka.

Stranka Preporod, francuskog predsjednika Еmanuela Makrona pretrpjela je težak poraz na evropskim izborima od krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen.

Stranka Nacionalno okupljanje osvojila je oko 32 odsto glasova, što je povećanje za 10 odsto u odnosu na posljednje izbore za Еvropski parlament ​​2019. godine, što je postavlja kao favorita na predsjedničkim izborima 2027. godine.

Makronov Preporod osvojio je 15,2 odsto glasova.

Pratite nas i putem Vibera