Sudan

Masovni protest povodom godišnjice od vojnog udara

  • Извор: СРНА
  • 25.10.2022. 22:51

Nekoliko desetina hiljada Sudanaca protestovalo je danas u Kartumu povodom godišnjice od vojnog udara koji je prekinuo tranziciju zemlje u demokratiju, a jedna osoba je poginula kada ju je pregazio kamion snaga bezbjednosti.

Ovo su bile najveće demonstracije od velikih protesta u januaru.

Na demonstrante je ispaljena velika količina suzavca i šok bombi dok su se kretali prema predsjedničkoj palati u Kartumu.

Oni su se razišli na oko kilometar ispred palate, kao i tokom ranijih demonstracija u prethodnih 12 mjeseci.

Internetski saobraćaj bio je blokiran do 18.00 časova po lokalnom vremenu, saopštila je grupa "Netbloks", koja prati stanje na svjetskoj informacionoj mreži.

Jedna osoba je poginula u mjestu Omdurman kada ju je pregazio kamion snaga bezbjednosti. To je 119. lice koje je nastradalo u protestima.

Vojska je prije godinu dana preuzela vlast u zemlji i izazvala dodatnu ekonomsku krizu. Strani donatori su brzo suspendovali finansiranje projekata u ovoj zemlji, a domaća valuta je naglo oslabila.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм