Брана Арбат

У Судану пукла брана, страдало најмање 60 особа

  • Извор: Танјуг
  • 26.08.2024. 16:06

Најмање 60 особа је погинуло у Судану када је због обилних падавина пукла брана Арбат на истоку те земље.

Претпоставља се да је број страдалих и већи, преноси ББЦ и додаје да брана Арбат има капацитет од 25 милиона кубних метара и да је главни је извор воде за пиће за приобални град Порт Судан, гдје је сједиште војне владе.

Због обилних киша десетина хиљада људи је напустило своје домове, а пуцање бране је, наводи се, само један од инцидената.

Спасиоци из ваздуха покушавају да спасу људе који су остали заробљени након што су потражили уточиште у планинама, извјештава локални лист Мердамек.

Директор Управе за воде државе Црвеног мора, Омар Иса Тахир, рекао је за локални новински сајт Акхбар да је поплава "избрисала читаво подручје".

Војска је у објави на Фејсбуку позвала све "савезне и државне агенције да искористе све могућности да помогну грађанима у овим регионима и пруже им подршку и помоћ".

ББЦ додаје и да је Судан опустошен ратом од прошлог априла када су избиле борбе између паравојне групе Снаге за брзу подршку (РСФ) и суданске војске.

Брана Арбат је изграђена 2003. године за прикупљање кишнице за употребу током сушне сезоне, међутим годинама није одржавана.

Милиони људи су протјерани из својих домова, више држава је прогласило глад, а екстремни временски услови само погоршавају несташицу хране.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.