Портпарол руског Министарства спољних послова

Захарова ексклузивно за АТВ: Америка је на ивици грађанског рата и гура свијет у колапс

  • Извор: АТВ
  • 14.07.2024. 20:54

Америка је на ивици грађанског рата и гура свијет у колапс, а оно што забрињава је да сваке године излаз из својих унутрашњих проблема тражи у распиривању војних сукоба у другим дијеловима свијета, рекла је гостујући у АТВ-овом специјалу "Атентат на Доналда Трампа", портпарол руског Министарства спољних послова, Марија Захарова.

Захарова је на почетку рекла да је прије два мјесеца на свом Телеграм каналу написала да изазива чуђење, што у Америци ни званична власт, ни специјалне службе, ни полиција, јавни органи, новинари не обраћају пажњу на то да се на рачун кандидата, дакле очигледног кандидата на предстојећим изборима, човјека који отворено говори о својим амбицијама и бившег предсједника САД-а, Доналда Трампа, упућују пријетње.

- Не знам како се тако догодило, можда је случајност, можда је нека мистерија, а можда се једноставно ради о логици. Али, то је чињеница. Можете је провјерити на мом Телеграм каналу. Прије тачно два мјесеца, 13. маја 2024. године, тачно у дан, ја сам написала да изазива чуђење, то што у Америци ни званична власт, ни специјалне службе, ни полиција, јавни органи, новинари не обраћају пажњу на то да се на рачун кандидата, дакле очигледног кандидата на предстојећим изборима, човјека који отворено говори о својим амбицијама и бившег предсједника САД-а, Доналда Трампа, упућују пријетње. Те пријетње нису долазиле само од неких сумњивих људи, који су упитне урачунљивости или неких анонимуса, већ су оне постале, како Американци кажу, наратив, односно, правац размишљања које се формулише отворено и јавно од стране одређених људи као што су амерички сенатори или политолози. Навела сам примјере и конкретних цитата. Један од њих је и муж Викторије Нуланд који је отворено говорио о физичком уклањању Доналда Трампа као о нечему нормалном и пожељном. Схватате, Сједињеним Америчким Државама је стало до свих, оне су спремне да спасавају цијели свијет, а да притоме, сваки пут стварају још веће проблеме. Оне су дубински умијешане у унутрашње ствари многих држава свијета. Извините, али зашто онда Сједињене Америчке Државе ћуте када се ради о директним пријетњама и директном правдању и давању легитимитета за физичко уклањање политичког противника од стране политичара и политолога и људи који се налазе унутар такозване америчке "дубоке државе". Нисмо чули изјаву ни Бијеле Куће, ни ФБИ, Центра за људска права, ни ЦИА, Пентагона... Никога. Ни из Конгреса, Сената. Сви су ћутали! Понављам: тачно прије два мјесеца, 13. маја, писала сам о томе, и не само то, објаснила сам да се ради о заиста опасној тенденцији јер су убиства и покушаји убистава предсједника САД-а и кандидата за предсједника традиција политичког живота САД-а. Данас и сада, када се то догодило, о томе говори цијела Америка - каже Марија Захарова.

Америчка демократија

- Други моменат о којем бих жељела да говорим јесте да се данас у главним коментарима америчких тв-канала, електронских медија, у изјавама свих политичких званичника чује само, као и увијек, брига за америчку демократију. Они говоре да је америчка демократија у опасности, да је треба спасавати и да овај страшни злочин не смије утицати на њу. Испада, дакле, да пријетња америчкој демократији долази изнутра, и налази се у оквиру америчке политике и то мора да признају. Али, ја бих прецизирала и отишла бих мало даље: желим да за њихово добро кажем нешто до чега ће они опет доћи мало касније – ради се о томе да све то представља америчку демократију! Она је баш таква: са политичким убиствима, застрашивањима, стварањем атмосфере мржње, злостављањем људи на основу различитих механизама, ако су у својој историји злостављали људе на основу боје коже, сада то раде на основу убјеђења, тачке гледишта. Све је то та америчка демократија, коју је у такво стање довела либерална диктатура. Диктатура либерализма! То је апсолутна истина и законитост која је јасна свима који се баве политикологијом и међународним односима. То је врхунац диктатуре либерализма у Сједињеним Америчким Државама - рекла је Захарова.

Уплитање у питања других држава

- Ако говоримо о ранијим покушајима атентата, у 19. вијеку није било формулисаних људских права као основног стања америчке демократије, у том виду. Радило се само о фрагментима, то су били почеци њихове концепције о људским правима. Није било оваквог политичког искуства, то су били само зачеци. Није било оваквог уплитања у унутрашња питања других држава под маском људских права. Сада када је прошло 150 и више година, они су морали да имају одговарајући закључак. Али десило се управо обрнуто: они су само у друштву учврстили могућност за испољавање овако страшне мржње. И не само то. Они су ту мржњу само распиривали. Много година уназад су распиривали мржњу према различитим политичким фигурама у САД, организовали су апсолутно насиље. Погледајте, било је издато упутство у оквиру Федералне асоцијације научника свима онима који се нису слагали или подржавали управо Трампа. И не само Трампа. Таква идеологија распиривања мржње доминира Сједињеним Америчким Државама и када се ради о односу према другим државама и народима, политичарима и званичницима других држава. Погледајте шта се догађа у односу према Русији или шта се догађа у односу према Кини. Подсјетићу Вас: прије три или четири године, када је почела пандемија, кога су САД окривиле за њу – Кину, само због тога што су они у посљедњој деценији навикли да распирују мржњу према онима које проглашавају или неподобнима или на које само желе да свале кривицу за своје проблеме. Подсјећам, 2021. година је прошла у знаку синофобије, мржње према Кини, према азијатима, они их чак не знају ни разликовати да ли су то Вијетнамци, Кореанци, Кинези. Започело се са правим насиљем - истиче Захарова.

Демократија САД у дубокој кризи

- Неко ће можда рећи да они под демократијом подразумијевају конкуренцију и неограничену слободу говора у којој противници имају право да једни против других говоре све што желе. То су различите ствари: једно је критиковати некога, бити слободан у изражавању својих осјећања, емоција у односу на другог кандидата, противника, политичког супарника, а друга ствар је то чиме се оним баве – насиље, распиривање мржње. То је одобравање свих облика прекрајања политичке сцене у односу на ове или оне људе. Па, чекајте: то је њихов изум! Нисмо то смислили ми или ви, то је њихов изум! "Хи маст гоу" (Он мора отићи!) су говорили Асаду. "Хи маст гоу" (Он мора отићи!) су говорили Мадуру. Асад је у Сирији, Мадуро у Венецуели. "Хи маст гоу" (Он мора отићи!) говоре свакоме ко им није потребан или им се не свиђа. Уз то, они не прецизирају шта то подразумијевају под синтагмом "Хи маст гоу" (Он мора отићи!). Да ли особа треба да да своју пуномоћ, да ли треба да оде некуда, у неком другом правцу, у неку другу државу? Или, "Хи маст гоу" (Он мора отићи!) значи да он више не треба да постоји, јер постоји једна дивна, добро позната реченица: "Пипл кам, пипл гоу" (Људи долазе и одлазе) која означава да људи долазе на свијет и одлазе са овог свијета. У том смислу њихову реченицу можемо тумачити како год желимо. Они су од тога направили правило. Они су себи дали право да одлучују ко ће куда и када ићи и уопште нестајати у овом животу: политичком, друштвеном или правом, нашем животу. Људском животу. То је гомила проблема коју би сада требало да рјешавају. Али ја мислим да ће се десити другачије. Мислим да ће по ко зна који пут заредом, скривајући се иза ријечи о спасавању америчке демократије и позивима на јединство, десити тако да они не науче праву лекцију. А главна њихова лекција лежи у томе да се њихова, како је називају, америчка демократија, налази у огромној дубокој кризи, на свом врхунцу, да не кажем на дну - појашњава Захарова.

Америка на ивици грађанског рата - свијет гурају у колапс

- Можемо рећи да они, налазећи се већ дуго година на граници грађанског рата, гурају свијет у колапс. То је оно што нас брине. Искрено, њихова је ствар шта им се догађа у држави. Ви одлично знате да се ми не мијешамо у њихова унутрашња питања: то је њихов живот, њихова држава, њихов систем. Они имају много добрих ствари, много достигнућа, али и много проблема, грешака и злочина. Али, то је њихов живот и ако се они не тичу других, мада је таквих примјера веома мало, нека се сами баве тиме. Нас брине друга ствар, то што на врхунцу своје кризе, сваке године све више и више траже излаз и рјешење на рачун спољних фактора. На рачун распиривања хаоса, мржње и директних сукоба. Распиривања конфликата, распиривања правих војних сукоба у другим дијеловима свијета, а све у сврху рјешавања својих унутрашњих сукоба. Слушајте, недавно је била прес-конференција Бајдена са циљем његовог правдања. У Вашингтону чине све што могу како би показали да је он оштроуман, фантастичан и у одличној форми. Како је рекао замјеник прес-секретара Бијеле куће, извињавам се на овоме, да је предсједник Бајден "фак*нг гуд". Извините молим Вас, то је цитат. Они су организовали ту прес-конференцију како би сакрили ту срамоту, благо речено, која је виђена на дебати Бајдена и Трампа. Шта је Бајден говорио? Стално је наглашавао како је он супер, како је омогућио много радних мјеста у САД-у. Једино што је заборавио да каже јесте по којој цијени их је омогућио? Заборавио је да каже у шта су ти исти лудаци претворили Европу, европски континент. Управо су они позивали на уништавање гасне инфраструктуре и сарадње на европском континенту. Управо су они дали задатак за уништавање гасовода Сјеверни ток 1 и 2 који су били гаранција за напредак западног дијела Европе. Управо су они урадили све што су могли да ОЕБС буде неспособан као организација. Управо су они стајали иза тога што су у државе западне Европе дошли на власт русофоби, људи који мрзе Русију и у потпуности извршавају америчке налоге и што је на крају свега довело до огромног економског колапса на територији западне Европе. И та радна мјеста која су отворена у САД-у – то су крвава радна мјеста - закључује за АТВ портпарол руског Министарства спољних послова, Марија Захарова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.