Опасна игра

Макрон се игра ватром и животом у Европи

  • Извор: АТВ
  • 29.05.2024. 19:13

Емануел Макрон суочен са лошим рејтингом све више је склонији запаљивој реторици која га ставља у директну конфронтацију са Русијом, а плаши читаву Европу.

Од снабдијевања оружјем, до пријетњи слањем француских војника у Украјину, Макрон је само потпиривао односе с Москвом. Новом изјавом директно је изазвао Русију.

Он је поручио да се залаже да се Украјини дозволи да напада војне базе унутар Русије оружјем дугог домета које су обезбиједили западни партнери.

Ужас у Амстердаму: Човјека усисао мотор авиона, путници свједочили хорору

Ужас у Амстердаму: Човјека усисао мотор авиона, путници свједочили хорору

Макрон се данас придружио ранијим изјавама Генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, који се такође заложио за промјену тог става, због комплексности рата у Украјини.

Питање да ли дозволити Украјини да погађа циљеве на руском тлу оружјем које је испоручио Запад, било је деликатно све вријеме откако је Москва покренула операцију у Украјини 24. фебруара 2022. године.

Западни лидери су се углавном уздржали од предузимања овог корака, јер постоји ризик да он испровоцира руског предсједника Владимира Путина, који је више пута упозоравао да би директна умијешаност Запада могла да одведе свијет на ивицу нуклеарног сукоба.

Тадић одговорио Шмиту: У БиХ се барем зна шта је старије, кокошка или јаје

Тадић одговорио Шмиту: У БиХ се барем зна шта је старије, кокошка или јаје

Макрон је рекао да је став Француске да се мора Украјини дозволити да неутралише руске војне локације, са којих испаљује пројектиле.

"Ако кажемо (Украјинцима) да немају право да гађају мјеста са којих се на њих испаљују пројектили, ми им у ствари кажемо да ћемо да вам испоручујемо оружје, али да њиме не можете да се браните", рекао је Макрон на конференцији за штампу, током званичне посјете Њемачкој.

Због могућег напада оружјем које је Украјина добила од Велике Британије, недавно је дошло до дипломатских устезања између Москве и Лондона. Такав сценарио је могућ и за Француску.

Русија поставила војни ултиматум Великој Британији

Русија поставила војни ултиматум Великој Британији


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.