Дебакл на изборима

Макрон распушта парламент

  • Извор: АТВ
  • 09.06.2024. 21:46

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је да распушта парламент и да позива на нове изборе након успјеха крајње десничарског Националног окупљања на изборима за Европски парламент.

Макрон је позвао да се ванредни парламентарни избори одрже 30. јуна док би други круг могао да буде 7. јула.

- Вечерас распуштам Народну скупштину и ускоро ћу потписати указ о расписивању нових парламентарних избора чији ће се први круг одржати 30. јуна, а други 7. јула - рекао је Макрон.

Побједа Ле Пенове и тежак пораз Макрона на изборима

Побједа Ле Пенове и тежак пораз Макрона на изборима

Европски парламент вечерас је објавио прву процјену резултата гласања у Француској гдје је Национално окупљање предвођено Жорданом Барделом и Мари ле Пен освојио 31, 5 одсто гласова.

Ренесансна партија Емануела Макрона освојила је двоструко мањи број гласова односно 15,2 одсто, а социјалисти непуних 14 одсто.

Шеф партије Национално окупљање Жордан Бардел позвао је након проглашења побједе на нове парламентарне изборе.

Раст деснице у Европи

Евроскептици и националисти остварили су највећи успјех на изборима за Европски парламент, док су Зелени и либерали изгубили тло под ногама. То је промјена која компликује креирање политике ЕУ.

Како живи Ангела Меркел након што је напустила политику

Како живи Ангела Меркел након што је напустила политику

Странке крање деснице у Француској, Њемачкој, Холандији, Аустрији и другдје имале су снажне резултате на гласању које ће видјети да се однос снага помјерио удесно.

Евроскептичне националистичке групе Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР) и Идентитет и демократија (ИД) и законодавци тврде деснице који још нису повезани са политичком породицом ЕУ из њемачке АфД обезбиједили су заједно 149 места, што је повећање од 22, показала је прва централизована излазна анкета, пише Ројтерс.

Излазна анкета предвиђа да ће проевропске странке десног центра, лијевог центра, либералне и зелене странке задржати већину од 451 посланичког мјеста, али је знатно смањено утицај у поређењу са претходних 488 мјеста 

Након суперћелијске олује, торнадо у Мађарској

Након суперћелијске олује, торнадо у Мађарској

Нарочито су европске зелене партије претрпјеле велике губитке, смањивши се на 53 посланика са 71 у одлазећем парламенту.

Пратите нас и путем Вибера

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм