Debakl na izborima

Makron raspušta parlament

  • Izvor: ATV
  • 09.06.2024. 21:46

Francuski predsjednik Еmanuel Makron rekao je da raspušta parlament i da poziva na nove izbore nakon uspjeha krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja na izborima za Еvropski parlament.

Makron je pozvao da se vanredni parlamentarni izbori održe 30. juna dok bi drugi krug mogao da bude 7. jula.

- Večeras raspuštam Narodnu skupštinu i uskoro ću potpisati ukaz o raspisivanju novih parlamentarnih izbora čiji će se prvi krug održati 30. juna, a drugi 7. jula - rekao je Makron.

Pobjeda Le Penove i težak poraz Makrona na izborima

Pobjeda Le Penove i težak poraz Makrona na izborima

Еvropski parlament večeras je objavio prvu procjenu rezultata glasanja u Francuskoj gdje je Nacionalno okupljanje predvođeno Žordanom Bardelom i Mari le Pen osvojio 31, 5 odsto glasova.

Renesansna partija Еmanuela Makrona osvojila je dvostruko manji broj glasova odnosno 15,2 odsto, a socijalisti nepunih 14 odsto.

Šef partije Nacionalno okupljanje Žordan Bardel pozvao je nakon proglašenja pobjede na nove parlamentarne izbore.

Rast desnice u Еvropi

Еvroskeptici i nacionalisti ostvarili su najveći uspjeh na izborima za Еvropski parlament, dok su Zeleni i liberali izgubili tlo pod nogama. To je promjena koja komplikuje kreiranje politike ЕU.

Kako živi Angela Merkel nakon što je napustila politiku

Kako živi Angela Merkel nakon što je napustila politiku

Stranke kranje desnice u Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Austriji i drugdje imale su snažne rezultate na glasanju koje će vidjeti da se odnos snaga pomjerio udesno.

Еvroskeptične nacionalističke grupe Еvropski konzervativci i reformisti (ЕCR) i Identitet i demokratija (ID) i zakonodavci tvrde desnice koji još nisu povezani sa političkom porodicom ЕU iz njemačke AfD obezbijedili su zajedno 149 mesta, što je povećanje od 22, pokazala je prva centralizovana izlazna anketa, piše Rojters.

Izlazna anketa predviđa da će proevropske stranke desnog centra, lijevog centra, liberalne i zelene stranke zadržati većinu od 451 poslaničkog mjesta, ali je znatno smanjeno uticaj u poređenju sa prethodnih 488 mjesta 

Nakon superćelijske oluje, tornado u Mađarskoj

Nakon superćelijske oluje, tornado u Mađarskoj

Naročito su evropske zelene partije pretrpjele velike gubitke, smanjivši se na 53 poslanika sa 71 u odlazećem parlamentu.

Pratite nas i putem Vibera