Francuski predsjednik

Makron ponudio samit: Putin i Bajden pristali

  • Извор: Танјуг
  • 21.02.2022. 08:33

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponudio je da organizuje samit između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena.

Ruska i američka strana su prihvatile ponudu, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

"Makron je predložio da se održi samit između predsjednika Bajdena i predsjednika Putina, a zatim i sa drugim zainteresovanim stranama, o bezbjednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi. Predsjednici Bajden i Putin su u principu prihvatili ideju o takvom samitu", navodi se u saopštenju.

Pariz ističe da se samit može održati samo ako "Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu". Istovremeno, Moskva kategorički odbija optužbe da planira napad na susjednu zemlju.

Agendu samita pripremiće američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka 24. februara, dodaju iz Jelisejske palate.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki potvrdila je informaciju iz Pariza.

"Predsjednik Bajden se u principu složio da se ponovo sastane sa predsjednikom Putinom, ako ne bude invazije", rekla je ona.

Džonson: Znači da je Putin spreman za diplomatsko rješenje

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da su obećanja koja je ruski predsjednik Vladimir Putin dao francuskom kolegi Emanuelu Makronu dobrodošao znak da je i dalje spreman da se uključi u pronalaženje diplomatskog rješenja za ukrajinsku krizu.

Kako je saopšteno iz Dauning strita, Džonson je razgovarao sa Makronom nakon njegovog jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Putinom, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da je britanski premijer naglasio da glas Ukrajine mora da bude klučan u svim razgovorima.

Kremlj je saopštio da su Putin i Makron u razgovoru ocenili da je potrebno intenzivirati potragu za diplomatskim rješenjima za ukrajinsku krizu.

Iz Jelisejske palate je navedeno da su se dvojica lidera saglasila da se omogući održavanje sastanka radne grupe s ciljem postizanja primirja na liniji kontakta u Ukrajini.