Предсједник Бјелорусије

Лукашенко: Бјелоруске трупе у стању високе приправности

  • Извор: СРНА
  • 02.07.2024. 21:24

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко изјавио је данас да је појачано обезбјеђење државне границе и да су одређене трупе стављене у стање високе приправности због интензивирања украјинске војске у пограничним областима.

"Снаге за специјалне операције и друге извиђачке јединице су распоређене. Бјелоруска војска је блокирала правце могућег кретања непријатеља. Прије годину дана смо спровели обуку, испоставило се да није било узалудно", истакао је Лукашенко на свечаном скупу поводом Дана независности.

Он је навео да су, осим тога, ваздухопловне и снаге ПВО Бјелорусије и Русије у стању су високе борбене готовости.

"Ракетни системи `Полонез` и `Искандер` су доведени на позицију. Без црвених линија ударајте свим врстама оружја", поручио је Лукашенко, напомињући да се нада да до сукоба ипак неће доћи.

Он је навео да је Бјелорусија затворила јужну границу са Украјином и западну границу са ЕУ и прати ситуацију како би "спријечила било какав надзор, као што се дешавало у њеној историји".

Лукашенко је истакао да Минск неће дозволити никакве сукобе на граници са Украјином, а ти сукоби, како каже, нису потребни ни Кијеву, преноси агенција Белта.

"Гарантујем да никакве сукобе на граници са Украјином нећемо допустити. Неће их бити и нису нам потребни. Али још више они нису потребни Украјини... Зашто да отварају још 1.500 километара фронта?", упитао је Лукашенко.

Он је навео да украјински дронови преносе експлозив за терористичке нападе у Русији, али да Минск и Москва и даље обуздавају те нападе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм