Predsjednik Bjelorusije

Lukašenko: Bjeloruske trupe u stanju visoke pripravnosti

  • Izvor: SRNA
  • 02.07.2024. 21:24

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbjeđenje državne granice i da su određene trupe stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

"Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene. Bjeloruska vojska je blokirala pravce mogućeg kretanja neprijatelja. Prije godinu dana smo sproveli obuku, ispostavilo se da nije bilo uzaludno", istakao je Lukašenko na svečanom skupu povodom Dana nezavisnosti.

On je naveo da su, osim toga, vazduhoplovne i snage PVO Bjelorusije i Rusije u stanju su visoke borbene gotovosti.

"Raketni sistemi `Polonez` i `Iskander` su dovedeni na poziciju. Bez crvenih linija udarajte svim vrstama oružja", poručio je Lukašenko, napominjući da se nada da do sukoba ipak neće doći.

On je naveo da je Bjelorusija zatvorila južnu granicu sa Ukrajinom i zapadnu granicu sa ЕU i prati situaciju kako bi "spriječila bilo kakav nadzor, kao što se dešavalo u njenoj istoriji".

Lukašenko je istakao da Minsk neće dozvoliti nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom, a ti sukobi, kako kaže, nisu potrebni ni Kijevu, prenosi agencija Belta.

"Garantujem da nikakve sukobe na granici sa Ukrajinom nećemo dopustiti. Neće ih biti i nisu nam potrebni. Ali još više oni nisu potrebni Ukrajini... Zašto da otvaraju još 1.500 kilometara fronta?", upitao je Lukašenko.

On je naveo da ukrajinski dronovi prenose eksploziv za terorističke napade u Rusiji, ali da Minsk i Moskva i dalje obuzdavaju te napade.

Pratite nas i putem Vibera