Дејвид Леми се огласио

Лондон, Париз и Алжир сазвали хитну сједницу Савјета безбједности

  • Извор: СРНА
  • 16.10.2024. 16:10

Велика Британија, Француска и Алжир сазвале су хитан састанак Савјета безбједности УН због погоршања хуманитарне ситуације у Појасу Газе, изјавио је британски министар спољних послова Дејвид Леми.

- Израел мора да осигура да су цивили заштићени и да су отворене руте за допремање помоћи која ће да спаси животе људи. Заједно са нашим француским и алжирским колегама, сазвали смо за данас хитан састанак Савјета безбједности УН како би се позабавили овим темама - рекао је Лами.

Он је подсјетио да је хуманитарна ситуација у сјеверној Гази и даље тешка, јер је приступ основним потрепштинама озбиљно ограничен.

- Заједно са нашим међународним партнерима, настављамо да позивамо на хитан прекид ватре, како бисмо омогућили да више хуманитарне помоћи уђе и ослобађање преосталих талаца - додао је Лами.

Израел је 7. октобра 2023. године био мета напада без преседана из Појаса Газе. Осим тога, борци палестинског покрета Хамас инфилтрирали су се у гранична подручја, отворили ватру на војску и цивиле и узели таоце. Израелске власти кажу да је током овог упада убијено око 1.200 људи.

Израелске одбрамбене снаге покренуле су операцију "Гвоздени мачеви" у Појасу Газе и најавиле потпуну блокаду енклаве. Према подацима палестинског Министарства здравља, број погинулих у израелској војној операцији у Појасу Газе премашио је 42.400 од прошлог октобра. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.