Dejvid Lemi se oglasio

London, Pariz i Alžir sazvali hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

  • Izvor: SRNA
  • 16.10.2024. 16:10

Velika Britanija, Francuska i Alžir sazvale su hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zbog pogoršanja humanitarne situacije u Pojasu Gaze, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi.

- Izrael mora da osigura da su civili zaštićeni i da su otvorene rute za dopremanje pomoći koja će da spasi živote ljudi. Zajedno sa našim francuskim i alžirskim kolegama, sazvali smo za danas hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN kako bi se pozabavili ovim temama - rekao je Lami.

On je podsjetio da je humanitarna situacija u sjevernoj Gazi i dalje teška, jer je pristup osnovnim potrepštinama ozbiljno ograničen.

- Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, nastavljamo da pozivamo na hitan prekid vatre, kako bismo omogućili da više humanitarne pomoći uđe i oslobađanje preostalih talaca - dodao je Lami.

Izrael je 7. oktobra 2023. godine bio meta napada bez presedana iz Pojasa Gaze. Osim toga, borci palestinskog pokreta Hamas infiltrirali su se u granična područja, otvorili vatru na vojsku i civile i uzeli taoce. Izraelske vlasti kažu da je tokom ovog upada ubijeno oko 1.200 ljudi.

Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju "Gvozdeni mačevi" u Pojasu Gaze i najavile potpunu blokadu enklave. Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, broj poginulih u izraelskoj vojnoj operaciji u Pojasu Gaze premašio je 42.400 od prošlog oktobra. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.