Jan Vrajt

London: Britanci nisu spremni za nestašicu hrane

  • Извор: СРНА
  • 23.05.2022. 09:49

Velika Britanija nije spremna za veliki rast cijena hrane i nestašicu osnovnih prehrambenih proizvoda izazvanim sukobima u Ukrajini, rekao je šef savjetodavne komisije britanskih vlasti Jan Vrajt.

Vrajt je izrazio bojazan da nema adekvatnog plana za "zastrašujući" budući period prekida u dostavi hrane, istakavši da je ovo veća kriza nego sa energentima.

Britanske vlasti već su racionalizovale kupovinu jestivog ulja, dok je rast cijena đubriva i hrane za stoku već pogodio domaću proizvodnju.

Britanski list ističe da će kriza sa hranom sutra biti glavna tema sastanka Savjeta za sektor hrane i pića (FDSC), kada će vodeći zvaničnici industrije od vlasti zatražiti pripremni plan.

"Mislim da administracija nije u potpunosti shvatila ozbiljnost krize. Stvari mogu biti mnogo strašne uz rast cijena i nedostatka hrane. Mnogo ljudi iz prehrambene industrije smatra da je za ovo pitanje hitno neophodna pažnja vlasti da osigura potrebne količine hrane", rekao je Vrajt za britanski dnevnik "Indipendent".

Sličnu bojazan nešto ranije izrazio je Nacionalni sindikat poljoprivrednika (NFU) i Organizacija za redistribuciju hrane "Fer Šer" koje optužuju ministre da svake godine dozvole da se baci dva miliona tona hrane.