Руски министар

Лавров: Расту ризици од глобалног сукоба

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2023. 19:58

Ризици од глобалног сукоба су у порасту, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров на сједници Савјета безбједности УН о Украјини.

"Да би се суочила са таквим ризицима, Русија инсистира да се поштују и не примјењују селективно све одредбе Повеље УН, укључујући суверену једнакост држава, немијешање у њихове унутрашње ствари, поштовање територијалног интегритета и права народа на самоопређељење", рекао је Лавров.

Он је додао да се Запад данас окреће принципима Повеље УН само у складу са својим себичним геополитичким потребама.

Лавров је нагласио да Русија не одбија преговоре о Украјини и да би "САД могле да нареде украјинском предсједнику Владимиру Зеленском да укине декрет о забрани дијалога с Москвом, када би то жељеле.

Према његовим ријечима, подршка коју Запад пружа режиму у Кијеву након референдума на Криму и у Донбасу представља кршење принципа самоопређељења.

Шеф руске дипломатије је додао да Запад избјегава суштински разговор о узроцима сукоба у Украјини зато што нема ваљане аргументе.

Лавров је подсјетио да се САД и њихови сателити од тренутка распада Совјетског Савеза грубо и отворено мијешају у унутрашња питања Украјине.

Ројтерс је пренио да је Лавров оптужио НАТО савез да се није ангажовао у дијалогу који је могао да спријечи тензије у Европи.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)