Министар спољних послова

Лавров: Америка упорно наоружава Азијско-пацифички регион

  • Извор: Спутник Србија
  • 26.09.2024. 20:56

Вашингтон и његови савезници у Азијско-пацифичком региону активираће системе који спадају у носаче нуклеарног оружја, рекао је за Спутњик министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

- САД уз подршку својих савезника упорно довлаче у регион елементе војно-стратешке инфраструктуре и тамо ће активирати системе који спадају у носаче нуклеарног оружја, изводећи вјежбе заједно са Јужном Корејом и Јапаном у све провокативнијим и дестабилизујућим шемама такозваног "ширења нуклеарног обуздавања" - рекао је Лавров.

Он је додао да је савез САД и Јужне Кореје на путу да се претвори у тројни блок уз учешће Јапана.

- Дошло је до тога да се америчко-јужнокорејски савез већ отворено назива, по аналогији са НАТО, "нуклеарна алијанса" која је очигледно на путу да постане тројни блок уз учешће Јапана, који је демонстративно кренуо путем ремилитаризације - рекао је Лавров.

Раније је замјеник портпарола Министарства спољних послова Русије Андреј Настасјин рекао да се стиче утисак да су Сједињене Америчке Државе и Јапан, под изговором пријетње од Сјеверне Кореје, Кине и Русије, отпочели припреме за велики оружани сукоб у Aзијско-пацифичком региону.

Претходно је објављено да ће САД и Јапан формирати нову структуру здружене војне команде ради повећања интеракције и координације међу америчким снагама, лоцираним у Јапану и снагама за самоодбрану.

Нова структура биће створена зарад боље координације са Здруженом оперативном командом, која ће објединити команду копнених, поморских и ваздухопловних снага самоодбране од 240 војника и биће формирана до краја ове финансијске године (1. априла 2024-31. марта 2025. године).

Пратите нас и путем Вибера