Сем Банкмен-Фрид

Крипто маг осуђен на 25 година затвора због астрономске преваре!

  • 28.03.2024. 18:16

Сем Банкмен-Фрид, бивши крипто бизнисмен је осуђен на 25 година федералног затвора због преваре купаца и инвеститора у крипто берзи ФТКС.

Он је у четвртак осуђен у случају колапса ФТКС-а 2022, некада једне од најпопуларнијих свјетских платформи за трговину дигиталном валутом.

Банкман-Фрид је у новембру проглашен кривим по седам федералних тачака за превару и завјеру. 

Поједностављено, тужиоци кажу да он не само да је крао од купаца и преварио инвеститоре, већје и своје пословне партнере ангажовао у шеми и накнадном прикривању. Укупно, тужиоци кажу да је превара износила десет милијарди долара, укључујући осам милијарди долара које су извучене од корисника ФТКС-а без њиховог знања или сагласности.

Влада каже да је Банкмен-Фрид свјесно учествовао у шеми крађе од купаца, међутим, наводи се да је у овом послу имао помоћника. У овом случају, три владина свједока сарадника изјаснила су се кривим да су били саучесници са у нади да ће добити блажу казну.

Прије годину и по дана, Сем Банкмен-Фрид је живео на Бахамима као крипто суперзвијезда, водећи стартап који је подржавао славне личности, окружен фановима и пријатељима. Себе је сматрао визионаром који је напустио стазу са Волстрита да би зацртао сопствени курс И филантропом, који гради богатство које је, како је више пута рекао, намјеравао да у потпуности поклони, преноси Мондо.

Банкмен-Фрид, познат као СБФ, започео је своју каријеру као трговац у Џејн стриту  након што је студирао математику и физику. Године 2017. напустио је Џејн стрит да би сам кренуо у акцију, оснивајући фонд за криптовалуте који је назвао Аламеда Ресеарцх. Прва канцеларија фирме била је Аирбнб са двије спаваће собе у Сјеверном Берклију у Калифорнији.

Његов предузетнички нагон ту није стао: 2019. године, Банкмен-Фрид је оснивао берзу криптовалута ФТКС и постао њен извршни директор.

Касније је ангажовао своју бившу колегиницу Керолин Елисон као трговца у Аламеди. Она је постала извршни директор фирме и Банкмен-Фридова дјевојка. Она је такође постала главни свједок оптужбе, свједочећи да су она и други извршили финансијске злочине под вођством Банкмен-Фрида.

У јануару 2022. године, док су цијене криптовалута и даље биле близу највиших вриједности свих времена, ФТКС је процијењен на 32 милијарде долара, са инвеститорима високог профила као што су СофтБанк и БлацкРоцк. У новембру 2022, компанија је поднијела захтјев за банкрот након што је доживјела милијарде долара вриједне нето повлачења.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина