Закони

Да ли коприва постаје забрањена биљка

  • Извор: Агенције
  • 22.01.2024. 13:32

Још од времена старе Грчке, жара или коприва се користила за масажу против реуматизма и као лијек против разних обољења (анемије, бронхитиса, мигрене и свих болести које су резултат затрованости организма).

Једноставна народна мудрост каже – коприва чисти крв.

Међутим, закон Европске уније је неумољив и у њему нема мјеста за народне мудрости. То је отишло тако далеко да је Француска забранила не само узгој и прераду, него и ширење знања о жари путем јавних наступа.

Норме су додатно пооштрене 2006. године, доношењем Аграрног оријентацијског закона (ЛОИ 2006-11) који је забранио продају свих препарата на биљној бази без посебне државне дозволе, преноси "Хајат".


Ово су 4 најзлобнија знака хороскопа

Ово су 4 најзлобнија знака хороскопа

У вртовима Француске са жаром је почео да расте и побуњенички дух, а данас је један од вођа побуне главни вртлар чувеног Версаја.

Коприва је постала симбол очувања народне медицине и органске производње. Француски вртлари не одустају од своје "криминогене" праксе, иако им пријети казна од 75.000 евра и до двије године затвора.

Они више не смију да спомињу у јавности своје домаће ферментисано гнојиво од коприве, које праве на изузетно "опасан” начин: 1 килограм коприве потопи се у 10 литара чисте воде, притисне каменом, остави да ферментира 10-20 дана, а затим се тиме заливају или прскају усјеви.

Зар је то страшно компликована фито-фармаколошка процедура за коју је потребна тржишна дозвола. Док гледамо скупо плаћене рекламе о пестицидима који загађују воду и земљиште, који се не смију употребљавати без гас-маски и гумених рукавица, и при томе се примјењују у специфичним условима кад нема ни дашка вјетра, о обичној "чорби" од коприве којом се земљиште ослобађа од корова и штеточина се у француским медијима не смије говорити.


Мира пјесму посветила мртворођеном сину: Болни стихови баладе

Мира пјесму посветила мртворођеном сину: Болни стихови баладе

У том капиталистичком свијету највећи гријех коприве је што је бесплатна и свима доступна.

Хрватска је уласком у Европску унију пристала да забрани љековито биље по европским законима. Забрањене су многе биљке, природни лијекови против депресије, рака, упала, кожних болести, мигрена и свих осталих тегоба на којима фармацеутска индустрија у свијету масно зарађује.

Тако су забрањени: бршљен, дан-ноћ, гавез, глог, храст, имела, кантарион, медвјеђе грожђе, мљечника, орахов лист, пелин, подбел, раставић, руса, сена, валеријана и многе друге.

Највећи ударац фармацеутској индустрији, али и моћним корпорацијама изазвала је заправо коприва.

Дијелом зато што је коприва једна од најљековитијих биљака на свијету. Наиме, сви дијелови коприве стабљика, лишће, коријен и цвијет имају љековита својства.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм