Izvještaji o nasilju skoro svakodnevni

Koliko je opasan Berlin?

  • Извор: Дојче веле
  • 21.08.2023. 22:13

Skoro svakodnevno se izvještava o nasilju u Berlinu. Time se stvara utisak da se radi o opasnom velegradu. Ali, je li to stvarno tako?

Ima li njemački glavni grad problema s prevelikim nasiljem? Ove godine je ova milionska metropola već tri puta bila tema na naslovnicama širom Njemačke, ali i Evrope, zbog navodnih bezbjednosnih problema. Za sve slučajeve poveznica su migranti.

U novogodišnjoj noći u pojedinim dijelovima grada mladići su bacali petarde na policajce i vatrogasce. Ljeto je počelo zgražanjem zbog tuče i divljanja na javnim kupalištima. A sada je opet na dnevnom redu Görlitzer park u četvrti BerlinKreuzberg. Povod je silovanje u kojem je učestvovalo više muškaraca.

Kako napraviti budžet i uštedjeti novac?

Kako napraviti budžet i uštedjeti novac?

Taj park je ionako uvijek iznova tema u medijima zbog stalnih problema s trgovcima drogom. Oni čekaju mušterije na ulazima u park, na stazama, između drveća ili u okolnim ulicama. Jednog ponedjeljka naveče izbrojano je više od stotinu muškaraca koji očito preprodaju droge  skoro svi su izbjeglice iz Afrike, često bez dozvole boravka. Oni prolaznicima ljubazno nude marihuanu i opasnije narkotike.

Görlitzer park je već skoro 20 godina poznat kao mjesto za trgovinu drogama. Ali to nije jedini problem. U parku se svako malo događa i nasilje, kao ovoga ljeta kada je, kako je saopštila policija, jednu mladu ženu silovalo više muškaraca. Tri osumnjičenika su uhapšena  svi su u dobi od 22 godine i potiču iz raznih afričkih država.

Horor u Bijeljini: Izbo ženu, pa skočio sa balkona?

Horor u Bijeljini: Izbo ženu, pa skočio sa balkona?

Turisti sve češće pitaju je li posjeta Berlinu postala opasna. Čak se i na službenom gradskom portalu Visit Berlin ističe da je grad, doduše, "načelno siguran", ali da ima kriminala i da treba voditi računa o pojedinim sigurnosnim aspektima. Kao jedan od njih se navodi: "izbjegavati noću mračne parkove i ulice". Berlinski gradonačelnik Kai Wegner je za početak septembra najavio održavanje "sastanka na vrhu o bezbjednosti", na kojem će se tematiziovti i Görlitzer park. Najavio je i nove mjere za poboljšanje bezbjednosne situacije u gradu.

Nesporno je da se u Berlinu, najvećem njemačkom gradu sa skoro četiri miliona stanovnika, događa daleko više zločina nego u Hamburgu ili Minhenu. No u kriminalnoj statistici njemačkih velegradova u odnosu na broj stanovnika Berlin je već na drugom mjestu, odmah iza Frankfurta na Majni.

10 navika osoba koje ostaju mirne pod pritiskom na poslu

10 navika osoba koje ostaju mirne pod pritiskom na poslu

Ali ni ta statistika ne govori mnogo o bezbjednosnoj situaciji. Jer, tu se uglavnom ne radi o nasilju, nego o krađama i prevarama. Kao glavni grad s brojnim turistima i zbog svog geografskog položaja Berlin privlači mnoge džeparoše i organizovane bande iz istočne Europe koje kradu automobile, objavila je policija. Zbog toga je broj krivičnih djela u statistici za njemački glavni grad tako velik.

Za koga je ovaj grad opasan zavisi od lokacije, doba dana i pripadnosti određenoj grupi. Tako je po pitanju bezbjednosti u centru grada problematičan noćni život bez ograničenja radnog vremena za klubove i kafiće, s brojnim kioscima koji prodaju alkohol 24 sata dnevno, kao i velikim pragom tolerancije za droge. Policija često mora intervenisati noću zbog agresivnih sukoba pijanih ili drogiranih osoba.

Ako je vjerovati astrologiji: Ovi horoskopski znakovi ne mogu biti prijatelji!

Ako je vjerovati astrologiji: Ovi horoskopski znakovi ne mogu biti prijatelji!

Ali, žene pričaju o uvredama, seksualnim i fizičkim napadima koji se ne događaju samo u centru grada.

"To nije problem parkova, to je svuda problem: na svakoj stanici javnog prevoza na kojoj izađem, u svakoj ulici kojom prolazim", istakla je jedna mlada žena u razgovoru za berlinski radio RBB.

I stvarno, od 2019. do 2022. godine broj krivičnih djela izvršenih noću čije su žrtve žene porastao je sa 3.000 na 4.210.

Aleksandra Stojkovića Bosanca pretukao sin

Aleksandra Stojkovića Bosanca pretukao sin

Turistički portali već dugo savjetuju homoseksualnim parovima ili Jevrejima da radije ne zalaze u određene dijelove grada s prepoznatljivim znakovima seksualne orijentacije ili vjerske pripadnosti. Poznati njemački komičar Hape Kerkeling je sa svojim suprugom odselio iz Berlina.

"Atmosfera je postala znatno homofobnija i u skladu s tim smo teškog srca odlučili napustiti Berlin i otići u Keln, što do sada nismo požalili", rekao je Kerkeling.

Nakon nasilja u novogodišnjoj noći berlinski Senat je sazvao sastanak na vrhu o mladima i obećao izdvajanje nekoliko miliona evra za socijalni rad. Javna kupališta bi trebalo da budu opremljena videokamerama i na njima bi trebalo da se sprovode kontrole ličnih dokumenata. No taj je problem zasad riješen zahvaljujući lošim vremenskim prilikama.

SAD izdale upozorenje: Napustite Bjelorusiju, odmah!

SAD izdale upozorenje: Napustite Bjelorusiju, odmah!

Trgovina drogama u Görlitzer parku već se 20 godina pokušava suzbiti policijskim racijama i hapšenjima, angažmanom redara i socijalnih radnika. No sve to nije mnogo pomoglo. Zato političari stranke CDU i policija traže da se noću zatvaraju svi ulazi u park.

Ali to bi moglo dovesti do premještanja dilera u okolne stambene četvrti. Osim toga, dijelovi zida oko parka lako se mogu prevladati. A šta će se onda ondje događati noću, to izvana uopšte ne bi bilo moguće kontrolisati.

(DW)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм