Stejt department

SAD izdale upozorenje: Napustite Bjelorusiju, odmah!

  • 21.08.2023. 20:48

Stejt department SAD pozvao je svoje građane da pod hitno napuste teritoriju Bjelorusije, usljed zatvaranja određenih pograničnih prelaza na bjelorusko-litvanskoj granici, saopštila je Ambasada SAD u Minsku.

"Građani SAD koji se nalaze u Bjelorusiji treba pod hitno da napuste zemlju. Razmotrite mogućnost izlaska preko preostalih graničnih prelaza s Litvanijom i Letonijom, ili mogućnost izlaska avionom. Građanima SAD nije dozvoljeno da idu iz Bjelorusije u Poljsku kopnenim putem. Ne idite ni u Rusiju ili Ukrajinu", navedeno je u saopštenju.

Ambasada SAD se oglasila zbog, kako je navedeno, toga što "bjeloruske vlasti nastavljaju da doprinose neisprovociranom napadu na Ukrajinu, da proizvoljno primjenjuju lokalne zakone, kao i zbog mogućnosti izbijanja građanskih nereda, rizika od hapšenja i ograničenih mogućnosti Ambasade SAD da pruži pomoć Amerikancima koji se nalaze u toj zemlji".

Vlada Litvanije je od petka privremeno zatvorila granične prelaze s Bjelorusijom – "Šumskas" i "Tvjarjačus", objasnivši odluku "promjenom geopolitičke situacije" i "prijetnjama nacionalnoj bezbjednosti".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: