САД

Кога желе демократе - Камалу Харис или другог кандидата?

  • Извор: АТВ
  • 22.07.2024. 18:52

Бајден одлази а Камила Харис упада у кадар - насловница Тајма, сликовито приказује посљедња 24 сата у Америци.

Иако тренутна америчка потпредсједница не губи вријеме, још треба, бар званично, проћи тежак пут до званичне номинације. Времена има до 19. августа - тада се одржава конвенција демократа у Чикагу на којем је Бајден требало да буде "крунисан" за кандидата. Сада Камал Харис треба да приволи 4.700 делегата да изаберу њу. Иако је најочигледнији избор, многи се питају да ли је исправан. Ријеч је о историјском преседану, и поприличној коцки.

"Одлуку морају да донесу демократски делегати у августу, а они су до данас били одани Џозефу Бајдену јер је освојио њихову подршку у ранијим круговима гласања. То што их је сад изневјерио отвориће простор за критику међу демократама. Вјеровали су Бајдену, како да вјерују Харис“, каже дописник Ројтерса из Бијеле куће Џеф Масон.

Без обзира на свакодневне гафове, Бајден је међу демократама био популаран - освојио је све територије осим Америчке Самое. Камала није - прати је репутација непопуларне и поприлично слабе потпредсједнице - доказује то да је из кандидатске трке демократа одустала релативно рано. 

Иако је Бајден њој дао своју подршку, то не значи да може да преда своје освојене делегате. Уз освајање њих, требаће да освоји и срца Американаца.

Ево шта Американци кажу о Камали:

"Оно чему се надам је да ће демократе имати некакав демократски процес да изаберу кандидата, а не само да изаберу Харис.“

"Чини ме нервозном јер нисам сигурна да је ова држава спремна да изгласа црнкињу“.

"Помијешана су ми осјећања, да будем искрен, био сам за Бајдена  а за Камалу нисам сигуран колико може“.

"Има упитну рутину. Слала је људе у затвор због најмањих прекршаја. Дефинитивно ћу размислити за кога гласати“.

"Између Камале Харис и Трампа, ја бих гласао за Трампа.“

Неке демократе су јавно, а многе приватно, тврдиле да је логичан избор да се у први план избаци прва жена, прва црнкиња и прва особа поријеклом из Јужне Азије за највиши положај у земљи. Како се све на крају своди на новац - избор Камале Харис би био најједноставнији - Бајденова кампања тренутно има 91 милион долара кеша, али са њим може да располаже и Харис јер је тренутно у трци као потпредсједница.

Ако би изабрали неког другог- Правни експерти нису сигурни колико би једноставно било да се тај новац пренесе на другог кандидата. Ако Харис брзо стекне подршку странке, могла би да именује свој избор за потпредсједника и да га делегати ратификују. Не треба потцијенити да је ово друга шанса за кандидатуру, коју ће неке демократе покушати да искористе. Помињу се гувернер  Калифорније Гевин Њусом и гувернерка Мичигена Гречен Витмер.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: