SAD

Koga žele demokrate - Kamalu Haris ili drugog kandidata?

  • Izvor: ATV
  • 22.07.2024. 18:52

Bajden odlazi a Kamila Haris upada u kadar - naslovnica Tajma, slikovito prikazuje posljednja 24 sata u Americi.

Iako trenutna američka potpredsjednica ne gubi vrijeme, još treba, bar zvanično, proći težak put do zvanične nominacije. Vremena ima do 19. avgusta - tada se održava konvencija demokrata u Čikagu na kojem je Bajden trebalo da bude "krunisan" za kandidata. Sada Kamal Haris treba da privoli 4.700 delegata da izaberu nju. Iako je najočigledniji izbor, mnogi se pitaju da li je ispravan. Riječ je o istorijskom presedanu, i popriličnoj kocki.

"Odluku moraju da donesu demokratski delegati u avgustu, a oni su do danas bili odani Džozefu Bajdenu jer je osvojio njihovu podršku u ranijim krugovima glasanja. To što ih je sad iznevjerio otvoriće prostor za kritiku među demokratama. Vjerovali su Bajdenu, kako da vjeruju Haris“, kaže dopisnik Rojtersa iz Bijele kuće Džef Mason.

Bez obzira na svakodnevne gafove, Bajden je među demokratama bio popularan - osvojio je sve teritorije osim Američke Samoe. Kamala nije - prati je reputacija nepopularne i poprilično slabe potpredsjednice - dokazuje to da je iz kandidatske trke demokrata odustala relativno rano. 

Iako je Bajden njoj dao svoju podršku, to ne znači da može da preda svoje osvojene delegate. Uz osvajanje njih, trebaće da osvoji i srca Amerikanaca.

Еvo šta Amerikanci kažu o Kamali:

"Ono čemu se nadam je da će demokrate imati nekakav demokratski proces da izaberu kandidata, a ne samo da izaberu Haris.“

"Čini me nervoznom jer nisam sigurna da je ova država spremna da izglasa crnkinju“.

"Pomiješana su mi osjećanja, da budem iskren, bio sam za Bajdena  a za Kamalu nisam siguran koliko može“.

"Ima upitnu rutinu. Slala je ljude u zatvor zbog najmanjih prekršaja. Definitivno ću razmisliti za koga glasati“.

"Između Kamale Haris i Trampa, ja bih glasao za Trampa.“

Neke demokrate su javno, a mnoge privatno, tvrdile da je logičan izbor da se u prvi plan izbaci prva žena, prva crnkinja i prva osoba porijeklom iz Južne Azije za najviši položaj u zemlji. Kako se sve na kraju svodi na novac - izbor Kamale Haris bi bio najjednostavniji - Bajdenova kampanja trenutno ima 91 milion dolara keša, ali sa njim može da raspolaže i Haris jer je trenutno u trci kao potpredsjednica.

Ako bi izabrali nekog drugog- Pravni eksperti nisu sigurni koliko bi jednostavno bilo da se taj novac prenese na drugog kandidata. Ako Haris brzo stekne podršku stranke, mogla bi da imenuje svoj izbor za potpredsjednika i da ga delegati ratifikuju. Ne treba potcijeniti da je ovo druga šansa za kandidaturu, koju će neke demokrate pokušati da iskoriste. Pominju se guverner  Kalifornije Gevin Njusom i guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: