Карачи

Ко убија кинеске држављане у Пакистану

  • Извор: Телеграф
  • 07.10.2024. 22:07

Два кинеска држављанина су погинула, а најмање десет људи је повријеђено у самоубилачком нападу у близини аеродрома у Карачију (Пакистан).

Треће тијело, које још није званично идентификовано, сматра се да је тијело нападача, пренио је "ББЦ".

Кинеска амбасада у Пакистану саопштила је да је експлозија која се догодила у недјељу увече "терористички напад" усмјерен на конвој кинеских инжењера који раде на пројекту енергетске производње у провинцији Синд.

Сумња у исправност: Алдин Криван добио нула гласова на бирачком мјесту гдје живи

Сумња у исправност: Алдин Криван добио нула гласова на бирачком мјесту гдје живи

Сепаратистичка Ослободилачка војска Балоча (БЛА), која је у посљедњим годинама извела неколико напада на кинеске држављане укључене у развојне пројекте у Пакистану, преузела је одговорност за ову самоубилачку акцију.

У саопштењу, милитантна група је навела да је "циљала високи конвој кинеских инжењера и инвеститора" који су долазили са аеродрома у Карацхију. Група је описала напад као самоубилачки и именовала извршиоца као Шаха Фахада, члана самоубилачке јединице под називом "Бригада Мајеед".

Напад је извршен помоћу "возила са импровизованим експлозивним уређајем". Експлозија се догодила око 23 часа по локалном времену. Пакистански премијер Шехбаз Шариф назвао је напад "гнусним чином" и изразио саучешће кинеском народу.

"Пакистан је посвећен заштити наших кинеских пријатеља", навео је он.

Несвакидашња ситуација: Популарни пјевач два пута пјевао истој млади на свадби

Несвакидашња ситуација: Популарни пјевач два пута пјевао истој млади на свадби

Кинеска амбасада је потврдила да су инжењери дио кинеског предузећа ЕПорт Касим Павер Генерејшн Ко ЛтдЕ, које је ангажовано на изградњи двије електране на угаљ у "Порт Касиму", близу Карачија.

У Пакистану се налази на хиљаде кинеских радника, многи од њих укључени су у стварање економског коридора између двије земље као дио кинеске иницијативе "Појас и пут", вриједне више милијарди долара.

Постројење "Порт Касим" дио је овог коридора, заједно са низом инфраструктурних и енергетских пројеката у пакистанској провинцији Балочистан, која обилује природним ресурсима, укључујући гас и минерале.

Ослободилачка војска Балоча (БЛА) и друге етничке балочке групе воде дуготрајну побуну за самосталну домовину. Они нападају кинеске држављане у региону, тврдећи да етнички Балочани не добијају свој дио богатства од страних улагања и природних ресурса који се тамо експлоатишу.

Кинеска амбасада је у понедјељак подсјетила своје грађане и кинеска предузећа у Пакистану да буду опрезни и да "учине све што је могуће како би предузели мјере безбједности". Амбасада је додала да се нада да ће Пакистан темељно истражити напад и "строго казнити убицу".

Сјекиром кренуо на кћеркиног дечка: Повријеђено и дијете од двије и по године

Сјекиром кренуо на кћеркиног дечка: Повријеђено и дијете од двије и по године

Експлозија се наводно чула у различитим дијеловима града, а снимци локалних медија приказују густ дим и запаљена возила. Фотографије на интернету приказују безбједносне службенике и ватрогасце који истражују мјесто експлозије, са неколико возила оштећених у експлозији.

"Међу десет повријеђених је један полицајаца и једна жена. Једна особа је у критичном стању", навела је докторка Сумаија, за локални "Дон њуз".

Из канцеларије Министарства унутрашњих послова провинције Синд наводи се да је "цистерна експлодирала улици која води до аеродрома. Убрзо након експлозије затворени су сви путеви који воде ка међународном аеродрому, који је данас отворенн и нормално функционише.

Власти су њавиле да су појачале безбједност у земљи уочи почетка самита лидера Шангајске сарадње чији је домаћин управо Пакистан. У марту ове године сепаратисти су напали аеродром близу луке Гвадар, која јејош један кључни дио економског коридора Кине и Пакистана, преноси "Телеграф".

У априлу 2022. године, група је убила три кинеска предавача и пакистанског возача у самоубилачком нападу близу Конфучијевог института на Универзитету у Карачију.

У новембру 2018. године, наоружани нападачи су убили најмање четири особе у нападу на кинески конзулат у Карачију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: