Drakonska kazna

Knjižara u Mađarskoj kažnjena zbog prodaje knjige sa LGBT tematikom bez zaštitnog omota

  • Извор: Agencije/Reuters
  • 15.07.2023. 10:40

Druga po veličini mađarska knjižara „Lira“ planira da podnese žalbu na visinu kazne koju je odredila vlada zbog prodaje britanskog veb-stripa i romana sa LGBT tematikom bez zaštitnog omota i na odjeljenju za maloljetnike.

Budimpeštanska vladina kancelarija izrekla je kaznu od 12 miliona forinti (35.991,72 dolara) knjižari „Lira Kereškedelmi Kft“, sa obrazloženjem je da knjiga Leptirići (Heartstopper) britanske spisateljice Alis Oseman, prodavana na odjeljenju knjiga za maloljetnike i da nije bila umotana u plastičnu foliju, kako je propisano zakonom iz 2021. godine.

Kristijan Njari, kreativni direktor kompanije „Lira“, i sam poznati autor, rekao je u izjavi za Rojters da je kazna nesrazmjerna i da knjižara sada ispituje pravne mogućnosti da se kazna smanji.

Knjižara je inkriminisanu knjigu Leptirići preselila sa omladinskog, gde je i ranije bila smještena, u odjeljenje za odrasle kako bi izbjegla nove kazne.

FSB: Priveden transrodni LGBT aktivista zbog izdaje!

FSB: Priveden transrodni LGBT aktivista zbog izdaje!

Kako se radi o riješenju o novčanoj kazni, ne postoji mogućnost žalbe, ali može se žaliti na iznos, „na koji način, to će procijeniti naši advokati“, kaže Njari. „Iskoristićemo sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju.“

Vlada premijera Viktora Orbana usvojila je 2021. zakon kojim se zabranjuje „prikazivanje i promocija homoseksualizma“ među mlađima od 18 godina, uprkos snažnim kritikama grupa za ljudska prava i Evropske unije. Neki tvrde da je ta mjera odjeknula kod Orbanovih konzervativnih glasača na selu uoči njegove pobjede u četvrtom mandatu na izborima 2022. godine.

Njari ističe da je zakon nejasan u nekoliko tačaka.

Ovo je SAD: LGBTQ žurka u Bijeloj kući, druženje s Bajdenom pa toples provod

Ovo je SAD: LGBTQ žurka u Bijeloj kući, druženje s Bajdenom pa toples provod

Neki izdavači su već dobrovoljno upakovali svoje knjige u zaštitne omote, poštujući zakon, ali nije jasno da li je dovoljno da knjige na koje se odnosi zakon budu stavljene na policu sa literaturom namijenjenoj odraslima.

Postavlja se pitanje i da li će knjige sa LGBT tematikom, namenjene odraslima, takođe morati da budu upakovane ili će se moći prodavati bez pakovanja.

„Sve ovo nije jasno“, dodaje Njari.

"Skinhedsi" pokušali da ubiju pripadnika LGBT populacije u centru grada

Zakon, za koji vlada kaže da ima za cilj da zaštiti djecu, izazvao je uznemirenost u LGBT zajednici.

Ovo nije prvi put da je kancelarija mađarske vlade kaznila knjižaru zbog kršenja zakona, a rešenje o kazni stiglo je uoči Parade ponosa koja treba da se održi u Budimpešti.

Ambasade Sjedinjenih Država, Nemačke i 36 drugih zemalja pozvale su vladu Mađarske da zaštiti prava LGBT osoba i ukine zakone koji ih diskriminišu.

Пратите нас и путем Вибера