Потенцијално кобни за људску популацију

Кинески научници открили осам нових вируса

  • Извор: Аваз
  • 25.10.2023. 10:38

Научници из Кине су провели опсежно истраживање популације глодаваца на тропском острву Хаинану, уз јужну обалу.

Међу готово 700 изузетих узорака пронашли су чак осам до сад неоткривених патогена који се шире међу глодавцима, а имају способност заразити људе.

Резултати овог истраживања су објављени у кинеском часопису.

Свештеници организовали оргије, један колабирао од таблета

Свештеници организовали оргије, један колабирао од таблета

У истраживању се наводи како је прикупљено 682 бриса од различитих глодаваца ухваћених на том отоку између 2017. и 2021. године.

Породица коронавируса 

Лабораторијска анализа је открила низ нових вируса, међу којима је и један из породице коронавируса, а који је добио име „ЦоВ-ХМУ-1“. Даљњим истраживањем откривено је како припада породици коронавируса, који укључује и САРС-ЦоВ-2.

Осим тога, откривена су два нова пестивируса повезана са жутом и денга грозницом, нови астровирус који узрокује желучане проблеме, два нова парвовируса који могу изазавати симптоме сличне грипи те два нова папилома вируса који могу узроковати рак код људи.

Европа страхује од екстремиста у БиХ, Рамо тврди да италијански обавјештајци не знају ништа

Европа страхује од екстремиста у БиХ, Рамо тврди да италијански обавјештајци не знају ништа

Кинески научници истичу како су управо открића нових пестивируса и парвовируса веома занимљива јер су откривени код двије врсте штакора, за које раније није било утврђено да преносе такве врсте патогена.

Позив за проучавање

Научници истичу како новооткривени вируси проширују научно знање о класификацији вируса те сугеришу да постоје вируси који још нису откривени, а који су се самостално развили у јединственим домаћинима у неприступачним подручјима. Као што је острво Хаинан који је због свог положаја изолиран од континенталне Кине, али је истовремено дом за чак 9 милиона људи.

Ланчани судар 15 возила на ауто-путу: Најмање осам особа повријеђено

Ланчани судар 15 возила на ауто-путу: Најмање осам особа повријеђено

Али, научници упозоравају како присутност тих вируса у природи може бити потенцијални ризик и за људску популацију, поготово ако пријеђу с оригиналног, животињског домаћина, на човјека.

У свом раду истакли су и позвали колеге да додатно проуче новооткривене вирусе како би се тачно могло одредити како се шире и њихов могући утицај на људе. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)