Carina saopštila

Kina suspendovala uvoz svih morskih proizvoda porijeklom iz Јapana

  • Извор: Агенције
  • 24.08.2023. 09:15

Kina je od danas suspendovala uvoz svih morskih proizvoda porijeklom iz Јapana, saopštila je kineska carina.

Carina je navela da će nastaviti da prati situaciju u vezi sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne vode iz japanske nuklearke Fukušima i prilagoditi relevantne regulatorne mjere, prenio je Rojters.

Јapan je počeo danas da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz razorene Nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean.

Јapanska vlada odobrila je taj potez prije dve godine, a prošlog meseca to je odobrila i Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) za nuklearku koja je teško oštećena u cunamiju i zemljotresu 2011. godine.

Kina je ponovila danas snažno protivljenje tom potezu Јapana, navodeći da japanska strana ne bi trebalo da nanosi sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu zbog svojih "sebičnih interesa" i da je to pitanje od šireg interesa.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Kina preduzeti mjere za zaštitu mora i javnog zdravlja, kao i da će pojačati praćenje nivoa radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja prečišćene radiokativne vode iz Fukušime.

Tokio je zauzvrat kritikovao Kinu zbog širenja "naučno neutemeljenih tvrdnji", prenio je Rojters.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм