САД

Камала Харис и званично у предсједничкој трци

  • Извор: Нова.рс
  • 06.08.2024. 11:53

Потпредсједница САД Камала Харис и званично је постала предсједничка кандидаткиња Демократске странке.

Био је то резултат онлајн гласања Демократског националног комитета.

Она је прва Афроамериканка и јужноазијска Американка која је постала кандидат водеће америчке партије за кампању за Бијелу кућу, преноси АП.

Њено именовање за предсједничког кандидата услиједило је послије лошег наступа предсједника САД Џозефа Бајдена на дебати са предсједничким кандидатом Републиканаца Доналдом Трампом у јуну. 

Тај наступ је пољуљао повјерење његових присталица у изгледе за његов реизбор за други мандат и подстакао унутарпартијско трвење око тога да ли он треба да остане у трци.

Чим је Бајден објавио да се повлачи из предсједничке трке, Харисова и њен тим почели су да раде на добијању подршке партијских делегата, потребну за номинацију у онлајн партијском гласању.

Њен тим је још у петак објавио да је Камала Харис осигурала подршку довољног броја делегата да буде предсједнички кандидат демократа.

Њена номинација постала је званична у понедјељак навече када је завршено петодневно онлајн гласање делегата Демократске националне конвенције. Партија је у понедјељак навече прије поноћи саопштила да је 99 одсто делегата гласало за Харисову.

Демократе ће озваничити то гласање прије свечаног објављивања на партијској конвенцији касније овог мјесеца у Чикагу.

Очекује се да ће Харисова убрзо објавити име свог потпредсједничког кандидата и прекинути две недјеље интензивних спекулација око тога ко ће то бити, преноси ББЦ.

Она је разговарала са неколико водећих кандидата за то мјесто у Вашингтону током викенда.

Кандидат којег изабере придружиће јој се на петодневној турнеји по америчким градовима, којих ће бити седам, у савезним државама које могу да одлуче ко ће бити предсхедник државе.

У најновијој анкети ЦБС, америчког партнера ББЦ-ја, Харисова и Трамп су у тијесној трци на националном нивоу, а Харисова има један процентни поен предности у односу на свог републиканског ривала.

По анкети објављеној у недјељу, Трамп и Харисова су једнаки у колебљивим државама, које су пресудне за побједу на изборима, а у којима је Трамп имао предност од пет процентних поена у односу на Бајдена, пише ББЦ.

Анкета АП и НОРЦ центра за истраживање јавних питања, спроведена послије повлачења Бајдена, показала је да 46 одсто Американаца има позитиван став према Харисовој, али да готово исти проценат има и негатван став о њој.

Али више је демократа који кажу да су задовољни њеном кандидатуром у поређењу са Бајденом. 

Они сматрају да Камала Харис даје енергију партији, која је дуго била помирена с тим да ће њен кандидат бити 81-огодишњи Бајден против бившег предсједника Доналда Трампа, републиканца кога они виде као егзистенцијалну пријетњу. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?