SAD

Kamala Haris i zvanično u predsjedničkoj trci

  • Izvor: Nova.rs
  • 06.08.2024. 11:53

Potpredsjednica SAD Kamala Haris i zvanično je postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke.

Bio je to rezultat onlajn glasanja Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ona je prva Afroamerikanka i južnoazijska Amerikanka koja je postala kandidat vodeće američke partije za kampanju za Bijelu kuću, prenosi AP.

Njeno imenovanje za predsjedničkog kandidata uslijedilo je poslije lošeg nastupa predsjednika SAD Džozefa Bajdena na debati sa predsjedničkim kandidatom Republikanaca Donaldom Trampom u junu. 

Taj nastup je poljuljao povjerenje njegovih pristalica u izglede za njegov reizbor za drugi mandat i podstakao unutarpartijsko trvenje oko toga da li on treba da ostane u trci.

Čim je Bajden objavio da se povlači iz predsjedničke trke, Harisova i njen tim počeli su da rade na dobijanju podrške partijskih delegata, potrebnu za nominaciju u onlajn partijskom glasanju.

Njen tim je još u petak objavio da je Kamala Haris osigurala podršku dovoljnog broja delegata da bude predsjednički kandidat demokrata.

Njena nominacija postala je zvanična u ponedjeljak naveče kada je završeno petodnevno onlajn glasanje delegata Demokratske nacionalne konvencije. Partija je u ponedjeljak naveče prije ponoći saopštila da je 99 odsto delegata glasalo za Harisovu.

Demokrate će ozvaničiti to glasanje prije svečanog objavljivanja na partijskoj konvenciji kasnije ovog mjeseca u Čikagu.

Očekuje se da će Harisova ubrzo objaviti ime svog potpredsjedničkog kandidata i prekinuti dve nedjelje intenzivnih spekulacija oko toga ko će to biti, prenosi BBC.

Ona je razgovarala sa nekoliko vodećih kandidata za to mjesto u Vašingtonu tokom vikenda.

Kandidat kojeg izabere pridružiće joj se na petodnevnoj turneji po američkim gradovima, kojih će biti sedam, u saveznim državama koje mogu da odluče ko će biti predshednik države.

U najnovijoj anketi CBS, američkog partnera BBC-ja, Harisova i Tramp su u tijesnoj trci na nacionalnom nivou, a Harisova ima jedan procentni poen prednosti u odnosu na svog republikanskog rivala.

Po anketi objavljenoj u nedjelju, Tramp i Harisova su jednaki u kolebljivim državama, koje su presudne za pobjedu na izborima, a u kojima je Tramp imao prednost od pet procentnih poena u odnosu na Bajdena, piše BBC.

Anketa AP i NORC centra za istraživanje javnih pitanja, sprovedena poslije povlačenja Bajdena, pokazala je da 46 odsto Amerikanaca ima pozitivan stav prema Harisovoj, ali da gotovo isti procenat ima i negatvan stav o njoj.

Ali više je demokrata koji kažu da su zadovoljni njenom kandidaturom u poređenju sa Bajdenom. 

Oni smatraju da Kamala Haris daje energiju partiji, koja je dugo bila pomirena s tim da će njen kandidat biti 81-ogodišnji Bajden protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa, republikanca koga oni vide kao egzistencijalnu prijetnju. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.