Сукоб ушао у 13. дан

Јусеф: Хамас би пустио неке таоце ако Израел пристане на 24-сатно примирје

  • Извор: Агенције
  • 19.10.2023. 07:25

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 13. дан. Израелска војска саопштила је да је напала војне циљеве Хезболаха у пограничном подручју са Либаном.Политички лидер Хамаса на Западној обали, шеик Хасан Јусеф изразио је увјерење да би та милитантна група била спремна да ослободи неке таоце, ако би Израел пристао на 24-часовни прекид ватре.

АП: У ваздушном нападу на Газу погођена кућа, погинуло седморо дјеце

У ваздушним нападима на Газу убијено је седморо мале дјеце, потврдили су за АП становници и љекари овог града на југу Појаса Газе.

Они су саопштили да је у нападу погођена кућа, у којој је погинуло седморо мале дјеце и још три члана породице Бакри.

Вијест се брзо проширила друштвеним мрежама, а језив призор тела мртве дјеце поређане једна поред друге на болничким носилима, уз још три мртва члана породице Бакри, изазвале су бијес у Гази и на Западној обали, наводи америчка агенција.

- Ово је масакр. Нека свијет види, ово су само дјеца - саопштио је директор Европске болнице у Гази у Кан Јунису др Јусеф Ал-Акад.

Локални љекари су такође потврдили да су деца убијена у нападу и саопштили да је страдање породице Бакри само један од многих таквих случајева током јучерашњег дана.

Израелска војска није коментарисала ове информације

Бајден: Египат ће у петак пустити хуманитарну помоћ за Газу

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да би хуманитарна помоћ Појасу Газе преко Египта могла да буде пуштена већ у петак, јавио је Си-Ен-Ен.

Помоћ би могла да крене пошто је о томе постигнут договор с египатским предсједником Абделом Фатахом ал-Сисијем и премијером Израела Бењамином Нетанијахуом да се омогући помоћ палестинској енклави преко прелаза Рафа с Египтом.

Претходно је Бајден рекао да је његов египатски колега Ел-Сиси пристао да отвори гранични прелаз Рафа ка Појасу Газе, како би ушло 20 камиона са хуманитарном помоћи.

Како је саопштила Бијела кућа, Бајден и ел-Сиси су телефоном разговарали о координацији за испоруку хуманитарне помоћи Гази и механизмима за осигурање да се помоћ дистрибуира цивилном становништву.

Двојица лидера су се сагласила да блиско сарађују "на подстицању хитног и снажног међународног одговора на хуманитарни апел УН".

Они су се сагласили и око потребе очувања стабилности на Блиском истоку, спречавања ескалације сукоба и стварања услова за трајни, трајни мир у региону.

ИДФ поново гађале положаје Хезболаха у Либану

Израелска војска саопштила је да је напала војне циљеве Хезболаха у пограничном подручју са Либаном.

Међу циљевима је била и војна осматрачница са које је у сриједу испаљена вођена противтенковска ракета на град Рош Ханикра  на сјеверу Израела.

Јусеф: Хамас би пустио неке таоце ако Израел пристане на 24-сатно примирје

Политички лидер Хамаса на Западној обали, шеик Хасан Јусеф изразио је увјерење да би та милитантна група била спремна да ослободи неке таоце, ако би Израел пристао на 24-часовни прекид ватре.

- Хамас нема интереса да жене, дјецу и странце држи као таоце и вјероватно би био вољан да их ослободи уколико Израел пристане на прекид непријатељстава како би се омогућило да у Газу уђе хуманитарна помоћ - рекао је Јусеф у интервјуу за Глоб Мајл, преноси париски Монд.

Он је позвао међународну заједницу да преговара о прекиду ватре како би неки од талаца били безбједно ослобођени.

- Ми смо спремни. Нека буде тако. Али напади морају да престану - рекао је шеик Хасан Јусеф.

Лист наводи да није јасно у којој мјери је Јусеф, који је рекао да је био изненађен нападом Хамаса на Израел 7. октобра, говорио и у име наоружаног крила Хамаса, бригаде Из ад-Дин ал Касама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: