Sukob ušao u 13. dan

Jusef: Hamas bi pustio neke taoce ako Izrael pristane na 24-satno primirje

  • Izvor: Agencije
  • 19.10.2023. 07:25

Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 13. dan. Izraelska vojska saopštila je da je napala vojne ciljeve Hezbolaha u pograničnom području sa Libanom.Politički lider Hamasa na Zapadnoj obali, šeik Hasan Jusef izrazio je uvjerenje da bi ta militantna grupa bila spremna da oslobodi neke taoce, ako bi Izrael pristao na 24-časovni prekid vatre.

AP: U vazdušnom napadu na Gazu pogođena kuća, poginulo sedmoro djece

U vazdušnim napadima na Gazu ubijeno je sedmoro male djece, potvrdili su za AP stanovnici i ljekari ovog grada na jugu Pojasa Gaze.

Oni su saopštili da je u napadu pogođena kuća, u kojoj je poginulo sedmoro male djece i još tri člana porodice Bakri.

Vijest se brzo proširila društvenim mrežama, a jeziv prizor tela mrtve djece poređane jedna pored druge na bolničkim nosilima, uz još tri mrtva člana porodice Bakri, izazvale su bijes u Gazi i na Zapadnoj obali, navodi američka agencija.

- Ovo je masakr. Neka svijet vidi, ovo su samo djeca - saopštio je direktor Еvropske bolnice u Gazi u Kan Junisu dr Jusef Al-Akad.

Lokalni ljekari su takođe potvrdili da su deca ubijena u napadu i saopštili da je stradanje porodice Bakri samo jedan od mnogih takvih slučajeva tokom jučerašnjeg dana.

Izraelska vojska nije komentarisala ove informacije

Bajden: Еgipat će u petak pustiti humanitarnu pomoć za Gazu

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da bi humanitarna pomoć Pojasu Gaze preko Еgipta mogla da bude puštena već u petak, javio je Si-Еn-Еn.

Pomoć bi mogla da krene pošto je o tome postignut dogovor s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom da se omogući pomoć palestinskoj enklavi preko prelaza Rafa s Еgiptom.

Prethodno je Bajden rekao da je njegov egipatski kolega Еl-Sisi pristao da otvori granični prelaz Rafa ka Pojasu Gaze, kako bi ušlo 20 kamiona sa humanitarnom pomoći.

Kako je saopštila Bijela kuća, Bajden i el-Sisi su telefonom razgovarali o koordinaciji za isporuku humanitarne pomoći Gazi i mehanizmima za osiguranje da se pomoć distribuira civilnom stanovništvu.

Dvojica lidera su se saglasila da blisko sarađuju "na podsticanju hitnog i snažnog međunarodnog odgovora na humanitarni apel UN".

Oni su se saglasili i oko potrebe očuvanja stabilnosti na Bliskom istoku, sprečavanja eskalacije sukoba i stvaranja uslova za trajni, trajni mir u regionu.

IDF ponovo gađale položaje Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska saopštila je da je napala vojne ciljeve Hezbolaha u pograničnom području sa Libanom.

Među ciljevima je bila i vojna osmatračnica sa koje je u srijedu ispaljena vođena protivtenkovska raketa na grad Roš Hanikra  na sjeveru Izraela.

Jusef: Hamas bi pustio neke taoce ako Izrael pristane na 24-satno primirje

Politički lider Hamasa na Zapadnoj obali, šeik Hasan Jusef izrazio je uvjerenje da bi ta militantna grupa bila spremna da oslobodi neke taoce, ako bi Izrael pristao na 24-časovni prekid vatre.

- Hamas nema interesa da žene, djecu i strance drži kao taoce i vjerovatno bi bio voljan da ih oslobodi ukoliko Izrael pristane na prekid neprijateljstava kako bi se omogućilo da u Gazu uđe humanitarna pomoć - rekao je Jusef u intervjuu za Glob Majl, prenosi pariski Mond.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pregovara o prekidu vatre kako bi neki od talaca bili bezbjedno oslobođeni.

- Mi smo spremni. Neka bude tako. Ali napadi moraju da prestanu - rekao je šeik Hasan Jusef.

List navodi da nije jasno u kojoj mjeri je Jusef, koji je rekao da je bio iznenađen napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, govorio i u ime naoružanog krila Hamasa, brigade Iz ad-Din al Kasama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: