Током хаџа

Језиви снимци из Меке: Преминуло више од 1.000 ходочасника

  • Извор: Курир
  • 21.06.2024. 17:42

Више од 1.000 ходочасника преминуло је током топлотног таласа који је погодио Саудијску Арабију током највећег свјетског окупљања муслимана!

Температура од 50 и више степени обара вјернике на све стране.

Нерегистровани ходочасници чине више од половине погинулих јер многи од њих не могу да приступе климатизованим објектима и помоћи власти.

Више од 10 земаља пријавило је 1.081 смрт својих држављана током хаџилука који је један од пет стубова ислама које сви муслимани са средствима морају завршити барем једном.

Национални метеоролошки центар саопштио је да су у Великој џамији у Меки измјерена скоро 52 степена.

На хаџу је учествовало око 1,8 милиона ходочасника од којих 1,6 милиона из иностранства. Сваке године десетине хиљада ходочасника покушавају да обаве хаџ нерегуларним каналима јер не могу да приуште често скупе процедуре за службене визе. То доводи у опасност незваничне ходочаснике јер не могу да приступе климатизованим објектима које су обезбиједиле саудијске власти дуж пута хаџа.

- Мислим да саудијске власти можда треба да почну да размишљају о контроли броја ходочасника који долазе сваке године. Због климатских промјена и чињенице да се ходочашће дешава у љетњим мјесецима заиста морају да размотре то питање - рекао је британски имам који је нагласио да је присуствовао "мучним сценама" током ходочашћа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм