Портпарол МСП

Јака порука: Захарова открила шта је стратешки приоритет Русије

  • Извор: РТ Балкан
  • 02.10.2024. 22:03

БРИКС је јединствени формат интеракције између држава са различитим религијама, цивилизацијом и културом који има за циљ стварање повољнијих услова за економски раст земаља чланица, рјешавање друштвених проблема и развој иновативног људског потенцијала, навела је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Све се то постиже на принципима једнакости, међусобног поштовања, отворености и равнотежи интереса, истакла је Захарова.

Ударна вијест на Блиском истоку! Израел донио одлуку о одмазди

Ударна вијест на Блиском истоку! Израел донио одлуку о одмазди

Одлука донесена на прошлогодишњем самиту у Јоханесбургу о проширењу БРИКС-а коме су се придружили Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија је историјска, оцјенила је Захарова.

Са укључивањем нових учесница, БРИКС је постао још богатији, свјетлији и разгранатији, а значајно су ојачали и међународни положај и способност асоцијације да позитивно утиче на свјетску политику и брани интересе Глобалног југа и истока, навела је она.

Према њеним ријечима, то потврђује и чињеница да је више од 30 држава поднијело захтјев за придруживање БРИКС-у у различитим формама.

Чланице БРИКС-а обједињују слични погледи на савремени свијет, тежња ка мултирполарности као основи одрживог развоја, поштовање принципа и норми међународног права, одбацивање политике притиска и нарушавања суверенитета других земаља, навела је Захарова.

Ужасна статистика и језиве прогнозе за Украјину!

Ужасна статистика и језиве прогнозе за Украјину!

БРИКС у савременим условима има пуно право да понуди своју заједничку визију будућег свјетског поретка која би требало да се заснива на културној и цивилизацијској разноликости савременог свијета, истакла је она.

Економски утицај БРИКС-а се стално повећава, навела је Захарова и подсјетила на ријечи руског предсједника Владимира Путина да у догледно вријеме главни економски раст неће бити у Европи или Сјеверној Америци, које постепено губе своје позиције у глобалној економији, већ у земљама БРИКС-а и оним државама које виде перспективе у равноправној интеракцији водећи рачуна о националним интересима.

Заједничко за чланице удружења је и њихова жеља да се реформише застарјела финансијска и економска архитектура свијета, која се не обазире на раст економске тежине земаља БРИКС-а и других регионалних центара моћи, додала је.

Предсједник Додик: Присуство на форуму БРИКС-а је велико признање Српској

Предсједник Додик: Присуство на форуму БРИКС-а је велико признање Српској

"Одбацујемо незаконите економске санкције. Инсистирамо да долар и други међународни финансијски инструменти не смију да се користе за принуду и наметање политичке воље", нагласила је Захарова.

Стратешки приоритет Русије је развој партнерства у оквиру БРИКС-а, навела је Захарова и указала на мото руског предсједавања "Јачање мултилатерализма за правичан глобални развој и безбједност".

БРИКС тражи одговоре на изазове и пријетње данашњице као и колективна рјешења за глобалне изазове међународног развоја, а фокус је на питањима коришћења националних валута, заједничких платних инструмената и платформи у међусобним трговинским трансакцијама, објаснила је портпарол.

Један од важнијих задатака је и обезбјеђивање интеграције нових чланица у постојеће механизме сарадње, као и разрађивање улоге "партнер" и листе потенцијалних кандидата, навела је Захарова.

Пратите нас и путем Вибера